Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Автогенна тренировка

Автогенна тренировка. Това е най-цялостната телесна и умствена техника за релаксация, разработена от J.H. Schultz. Тази техника изисква усърдно упражняване в продължение на няколко седмици или дори месеци, за да бъде овладяна, но си струва усилията, особено за хора, които са напрегнати или имат проблеми при връзката с тялото.

Легнете удобно по гръб, ръцете са свободно отпуснати до тялото или сгънати върху корема, дланите са надолу. Затворете очи и дишайте бавно в корема за няколко минути. В същото време фокусирайте мисленето си по формулата: “Аз съм спокоен”. След това повторете бавно в ума си: “Чувствам моята дясна ръка много тежка”.

Почувствайте своята ръка увиснала и тежка като олово. Ако сте левак използвайте лявата ръка. След няколко минути започнете да прегъвате и протягате ръката си енергично и повтаряйте мислено: “Ръката ми се движи стабилно и свободно”. Когато вече можете лесно да почувствате тежест, след няколко дневни упражнения, включете и другата ръка, а накрая и краката, и торса. В края на всяка сесия правете внушение, че цялото тяло е леко и свободно.

За следваща стъпка добавете внушението: “Моята дясна ръка е поток от топлина”. След като вече лесно можете да почувствате топлината в ръката, включете и другата ръка, краката и торса. Топлината не е необходимо да бъде отвеждана обратно в края на сесията, само тежестта. Средно, това упражнение отнема около три седмици, дотогава, докато тежестта и топлината могат лесно да бъдат почувствани заедно.

Сега можете да преминете към следващата стъпка. Подложете под десния си лакът възглавница, така че дясната ръка да лежи върху сърцето ви. Почувствайте неговото биене и направете умствено внушение: “Сърцето ми е спокойно и силно”. Когато добиете тази опитност със сърцето, можете да върнете дясната ръка в обичайната позиция.

По време на следващото упражнение добавете внушението: “Това вдишвам”. Почувствайте течението на вдишвания поток във и от, без умствен контрол. След една или две седмици включете и слънчевия сплит (в горната част на корема) с внушението: “Моят слънчев сплит излъчва топлина” или “Моят слънчев сплит е поток от топлина”.

Докато издишвате си представете топлината на дъха, натрупвайки я в стомаха и корема и затопляйки ги. Крайното внушение е: “Моето чело е леко прохладно”. Можете мислено да пренесете прохладното чувство от входящото дихание на челото в гърлото.

Всеки път минавайте отначало през всички стъпки, а именно, тежест, топлина, спокойно сърце и се съсредоточавайте върху следващата стъпка, която искате да научите. Упражнявайте всяка нова стъпка за една или две седмици. След няколко месеца ще бъде лесно да отпуснете напълно тялото си за много кратко време.
Умът и тялото ще бъдат тихи и спокойни, тяло, чувстващо се топло и тежко и глава прохладна и лека. Вие можете да бъдете в различно състояние на съзнанието, но трябва да бъдете вътрешно будни и категорично не сънливи. Това е една отлична подготовка към следващ етап с някой от методите за самовнушение и с други форми на връзка с вътрешното Аз.
Автор: Walter Last

Продължава > > >

Свързани публикации