Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Ангелика (Angelica)

Наименование: Ангелика (Angelica)
Ботанически наименования: Angelica archangelica (Европейска Ангелика); Angelica sinensis, А. polymorpha, А. Acutiloba (Китайска Ангелика, Dang gui); Angelica dahurica (Bai Zhi).
Други наименования: пищялка, горски бучениш.
Семейство Сенникоцветни (Umbelliferae)

Противопоказания!

Тъй като коренът съдържа химикали, наречени псоралени, той може да предизвика сериозна фоточувствителност.

Може да предизвика контактен дерматит, ако се използва външно.

В големи количества е отровна и може да повлияе върху кръвното налягане, сърдечния ритъм и дишането.

Тъй като билките Ангелика и Оша са от едно и също семейство, като бучиниша, те имат някои прилики с него и могат да бъдат объркани със смъртоносно отровното бучинишово растение- Cicuta maculata.

Да не се използва по време на бременност, тъй като е маточен стимулант.

Противопоказна при диабет, тъй като съдържа захар и може да причини повишаване нивото на кръвна захар в урината.

Прекомерната употреба може да предизвика диария.

Никога не трябва да се приема, ако кърмите.

Противопоказна при рак на гърдата.

История

За Ангеликата има древни летописи с употребата и като лечебно растение. Около двадесет различни индиански племена са използвали видовете ангелика за лечение, включително племето Кроу, които дъвчели корена и пиели сока при стомашни нарушения.

Много видове ангелика били използвани от индианците, включително A. atropurpurea, A. arguta, A. pinnata, A. lucida, и A. archangelica, за лечение на простудни заболявания, стомашни заболявания, диария, гастрит, газове и диспепсия. Тя също така е ефективен диуретик и стимулира апетита.

Настойките били използвани от Ирокезите в парните вани за лечение на главоболие и измръзване. Лапите с чай от корен на Ангелика били прилагани върху счупени кости, чаят служел и за локално лечение на язви. Тя също широко била използвана като пречистваща билка, добавяли я към свещените церемонии с лула и я изгаряли в оздравителните церемонии.

АнгеликаВ Америка, цялото растение – корени, листа и семена – използвали за лечение на бактериални и вирусни инфекции. Местните жители също я използвали като цялостен тоник срещу такива хронични заболявания като рак или настинки. Британската Флора Медика от 1877 заявява, че лапландците смятали, че тя е една от най-важните билки.

Според Европейския фолклор и по стария календар, нейното име произлиза от факта, че тя обикновено цъфти около празника на Архангел Михаил, Велик Защитник, който се явил във видение и обяснил нейните защитни сили срещу злото. Използването на ангеликата в Китай датира от най-малко 400 г. пр.н.е. и днес все още често се използва.

Тъй като ангеликата растяла навсякъде в Европа и поради нейните предполагаеми духовни връзки, тя станала лек за всичко, била използвана за всякакъв вид заболявания, в това число бронхит, настинки, циркулаторни проблеми, мускулни спазми, ревматизъм, възпаление на стомашно-чревния тракт, лошо храносмилане, рак на стомаха, задържане на вода , тумори, лошо зарастващи рани, безсъние, липса на енергия и слабост.

Нищо чудно, че тя получила прозвището “билката на имунитета”. През Средновековието, капвали течен екстракт в очите и ушите на войниците, като вярвали, че така те ще подобрят зрението и слуха си по време на битката. Някои съвременни билкари все още я предписват като капки за очи.

Основни действия

(а) Европейска Ангелика

• спазмолитично
• газогонно
• диуретично
• отхрачващо
• стимулира изпотяването
• стимулира стомашната секреция
• локално противовъзпалително (екстракт от корен)
• маточен стимулант

(б) Китайска Ангелика

• антибиотик
• спазмолитично
• кръвен тоник
• стимулант за кръвообращението
• лаксатив
• стимулира менструалния поток
• регулира маточните контракции
• седативно
• усилва чернодробната функция
• антибактериално
• противогъбично
• антивирусно

Ключови компоненти

(а) Европейска Ангелика

• производни на кафеената киселина
• мазно масло
• фуранокумарини (ангелицин, бергаптен, императорин, оксипеуцеданин, ксантотоксин)
• флавоноиди
• фитостероли
• летливо масло (главно бета- феландрен)

(б) Китайска Ангелика

• бета-ситостерол
• кумарини
• витамин B12
• летливо масло (бутилидин фталид, лигустилид, сескитерпени, карвакрол)

(в) Angelica dahurica

• кумарини (императорин, мармезин и фелоптерин)
• летливо масло

Лечебни частиАнгелика
Семена, листа, стъбла, корен.

Коренът е богат източник на витамин В12, фолиева киселина и ниацин, което може да обясни, изграждащите кръвта свойства, тъй като тези В-витамини са средството за създаване на кръвни клетки.

Кумарините увеличават притока на кръв, облекчават възпалението, стимулират ЦНС (централната нервна система) и имат спазмолитични ефекти.

Въпреки че експертите не са постигнали съгласие относно това, дали вида Китайска Ангелика (dang gui) съдържа растителни естрогени (фитоестрогени) или има пряко хормонално действие, изследване, направено в Китай показва, че тя влияе пряко на матката, причинявайки свиващ и отпускащ ефект.

В допълнение, нейните активни съставки засягат почти всяка част на тялото, включително централна нервна система, имунна система, мускули, храносмилателен тракт, бъбреци, кръвоносни съдове и клетки.

Използвани лечебни средства

Настойки от листата за лечение на нарушено храносмилане.

Отвари от изсушени корени (sinensis) се използват за лечение на менструални нарушения или болки, стимулиране на черния дроб, слабост след раждане и облекчаване на запек, особено при възрастни хора.

Тинктури, направени от листата, за лечение на бронхит или газове.

Тинктури, направени от корени (archangelica), за лечение на бронхиални храчки, кашлица, нарушения в храносмилането или за стимулиране на черния дроб.

Компрес от гореща, разредена тинктура или отвара се прилага върху болезнени ревматични или артритни стави.

Кремове, направени от листата, се прилагат върху кожни раздразнения.

Масажно масло, направено от разредено масло и комбинирано с неутрално масло, се прилага за болезнен артрит или ревматизъм.

Семената се използват за ароматизиране и почистване на стаи.

Пресните корени се използват в сушените ароматни смеси.

Млади, свежи, зелени стъбла с дебелината на молив се захаросват и се използват като тоник в борбата с инфекциите и за подобряване на енергийните нива.

Традиционна употреба

Въпреки че се смята, че всички части на растението помагат за широк спектър от заболявания, основната лечебна част е корена.

Стъблата и листата са с по-слабо действие. Коренът, стъблата и листата могат да се използват за цялостен тоник.

Семената работят добре при гадене. Коренът може да се консумира суров, просто да се гризва от него от време на време. Неговият широк диапазон на употреба включва разстройства на храносмилането, газове и колики.

Тя също често се използва като репродуктивен регулатор, за предизвикване на забавена менструация, за репродуктивни или чревни спазми, за нормализиране на храносмилането и намаляване на газовете, като отхрачващо средство, като предизвикващо изпотяване, като диуретик и антисептик за лечение на инфекции на пикочните пътища.

Някои използват билката за облекчаване на ставни възпаления. Билката подобрява притока на кръв към периферните части на тялото, което води до подобряване на кръвообращението. Използва се специално за лечение на болестта на Бюргер, състояние при което се стесняват артериите на ръцете и краката. Използва се като отхрачващо, помага за облекчаване на бронхит и други състояния на горните дихателни пътища.

Китайската Ангелика (Dang gui) днес често използва в много препарати, предлагани на Запад. Женшенът се смята за основна билка в Китай като мъжки тоник, докато ангеликата се счита за негов женски колега. Китайците отдавна са разбрали, че редовната употреба на ангелика от жените им осигурява лесно зачеване, липса на спонтанни аборти, безопасно раждане и липса на менопаузни оплаквания.

Следва да се отбележи обаче, че билката не трябва да се взема по време на бременност. Китайската Ангелика (Dang gui) често се приема с други билки за лечение на множество женски оплаквания. В резултат на това, тя се смята за женски “жен-шен”. Според принципите на китайската медицина, кръвта е доминираща за здравето на жените, а за китайската ангелика се казва, че подхранва, подсилва кръвта и понякога се предписва като строител и тоник на кръвта.

Тя също така действа като спазмолитично и леко успокоително. Въпреки славата си на женска билка, билкарите понякога я използват и за мъжете, особено, ако страдате от такива състояния, свързани с циркулаторни проблеми, като умора или високо кръвно налягане. Китайците също вярват, че жените, които вземат Ангелика поддържат младостта си далеч повече от обичайното време. Следователно, те я включват във всички кремове за красота.

Тъй като билката е леко седативно, китайската медицина я използва за лечение на хора с напрегната нервна система. Освен това се използва за лечение на алергии и техните досадни симптоми, както и за сковани стави.

В допълнение към женските оплаквания, китайската ангелика се използва и за чернодробни заболявания, възпаления, ишиас и ревматизъм, храносмилателни проблеми и високо кръвно налягане.

В Мексико, чаят, приготвен от корена, се приема при храносмилателни проблеми, чревни възпаления, менструални спазми, бронхиални задръствания и за стимулиране производството на кърма.

Angelica dahurica (Bai Zhi) се използва за лечение на главоболие, болки в очите, запушване на носа, зъбобол, рани, циреи, язви, засягащи кожата, невралгия на троичния нерв (тригеминална невралгия) и като загряващ тоник за облекчаване на настинка.

Един от начините да вземате корена, е като кипнете 1 чаша корени от ангелика в 1 литър вода за 5 минути. Охлаждате и съхранявате в хладилник или вземате със себе си, когато сте на екскурзия или туризъм, и използвате вместо или допълвате чашите с вода.

Клинично изследвани полезни действия:

• Анемия (причинена от диализа)
• Дисменорея (болезнена менструация)
• Менопауза
• Предменструален синдром

Как да се приема?

Корен на прах може да се приема на капсули или таблетки. Жените могат да вземат 3-4 грама дневно, разделени на три приема.

Алтернативно, 3-5 мл тинктура може да се приема три пъти на ден.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Противопаразитни билки

Хормонален дисбаланс при жените

Любовта към сладкото води до менопауза

Менопауза. Основни правила на хранене

Анемия

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още