Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Амазонит

Камък амазонит – символ на предаността

Чакри: IV чакра (Анахата) – сърдечна и V чакра (Вишудха) – гърлена

История и описание

Амазонитът е зелена или синьо-зелена разновидност на фелдшпата – микроклин с белезникав копринен блясък. Тези камъни са били известни още от древността. На територията на Етиопия и Египет амазонитови рудници е имало от няколко хиляди години преди нашата ера.

Историците предполагат, че за първи път за “амазонитови камъни” са били наречени няколко зелени камъчета, донесени от Амазонка, през 1783 г. от Р. Б. Роме де Лил. По- късно, през 1847 г., А. Брейтгаут предложил по-краткото наименование- “амазонит”. Според древногръцките митове, пояса на предводителката на амазонките Иполита бил направен от зелени камъни. Може би това са били, именно, амазонити?

Във всеки случай, “камъка на амазонките”, като че ли се е добивал в Рифейските планини- така преди са наричали Урал. Находища на камъка съществуват също и в Бразилия, Египет, Индия, Канада, Монголия, Норвегия, САЩ, Южна Африка, на Колския полуостров, в Централна Азия и Украйна.

Лечебни свойства на амазонита

Отдавна се смята, че амазонитът със своя ярко зелен цвят, приятен за окото цвят, успокоява нервната система, отнема нервната умора, лекува нервни изтощения и има благоприятен ефект върху човешката психика. Смята се, че амазонитът укрепва сърдечния мускул, помага при вегетативно-съдова дистония, ревматизъм, артрит, остеохондроза на шийните прешлени.

Амазонитът е използван в лечението на заболявания на черния дроб, усилена перисталтика на червата, както и при епилепсия. В много източници се отбелязва, че амазонитът предпазва от главоболие и слънчев удар, балансира умственото и етерно тяло. Смята се, че амазонитът може да възвръща младостта на организма, да подмладява кожата, да подобрява нейния цвят.

Съществува поверие, че този камък връща младостта на старите хора, подобрява състоянието на ставите, зъбите и косата. В литотерапията използват контактното въздействие на амазонита: масажират болните части на тялото с парчета или топчета от камък амазонит, носят бижута с амазонит.

Смята се, че масажа с амазонитови топчета може да намали сърдечната честота, той също така помага и при различни кожни заболявания и екзема. Парченца от камък амазонит, приложени към гърлото, помагат за справяне с пристъп на астма. Ако тези парченца се поставят върху слепоочията ще намалее главоболието.

Магически свойства на амазонита

amazonitОще древните египтяни приписвали на амазонита необичайни свойства. Смятало се, че нанесените върху повърхността на амазонита символи, могат да съхраняват сакрална информация и да помогнат за реализирането на тайни желания в живота.

Амазонитът е символ на смелост, лоялност, сила и здраве. Неговият зелен цвят помага за появата на добро настроение, носи чувство на радост, отнема тревожността и неувереността.

Амазонитът тонизира, възстановява силите, помага по-лесно да се контролират емоциите, способства за умиротворението и духовния подем, обаче, насърчава и природния мързел. В края на XIX век смятали, че амазонита поражда във възрастните хора младежки пориви. На Изток все още амазонита се използва за укрепване на семейното щастие, създаване на силни приятелски връзки, както и за материален просперитет. Маговете използват амазонита за повишаване на склонността към видения.

Астролозите предупреждават, че собственикът на амазонита трябва се отнася към този камък изключително внимателно. Това е камък, който не на всеки е готов да се подчинява – само един на няколко стотин души може да разчита на неговата привързаност.

На всеки, който е успял да предизвика симпатия в амазонита, минерала ще бъде безценен помощник, а за този, към когото камъкът е останал равнодушен, амазонита ще бъде просто една дрънкулка. Но, най-голяма опасност грози този, когото амазонита “не харесва” – всички недостатъци на този човек ще станат видни и много бързо могат да се развият в пороци.

Влияние на амазонита върху чакрите

Гърлената чакра контролира дихателната система и слуха, както и кожата; активността на тази чакра помага за себеутвърждаването в обществения и професионален живот, носи чувство на удовлетворение.

Талисмани и амулети

Като талисман амазонитът идеално подхожда на домакините. Той не само помага за укрепване на семейните отношения, но също така помага на жените в бита, прави ги по-мъдри, отговорни, помага им по- лесно да овладеят изкуството на грижата за дома.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в тибетската медицина

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още