Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Александрит

Александрит – камък на добрата поличба

Чакри: IV чакра (Анахата) – сърдечна

История и описание

Александритът е разновидност на хризоберила, която променя цвета си в зависимост от осветяването. Александритът има зелен цвят на дневна светлина и лилаво-червен на изкуствено осветление. За първи път тази особеност забелязал финландския минералог Н. Норденшелд, през 1834 г., откривайки нов минерал в реката Токовая, недалеч от Екатеринбург.

Като александрит, минерала е обявен през 1842 г. в чест на принц Александър, който през 1855 г. става руският император Александър II. След неговото убийство през 1881 г. бижутата с александрит станали много популярни сред руските монархисти. В наши дни, александритът се оценява много високо, отстъпвайки само на диаманта, рубина, изумруда и сапфира.

Дълго време александрита се смятал за чисто руски минерал, по-късно находища били открити в Бразилия, Замбия, Зимбабве, Индия, Мадагаскар, САЩ, Танзания и Шри Ланка. Александритът може да бъде объркан със синтетичния корунд, който на пазара неправилно се нарича александрит. Синтетичният александрит външно не се различава от истинския, но не притежава полезни свойства.

Лечебни свойства на александрита

Смята се, че двойнственото оцветяване на александрита е свързано с двата типа кръв- венозна и артериална. Затова се вярва, че камъкът подобрява кръвоснабдяването, пречиства кръвта, укрепва кръвоносните съдове, регулира кръвното налягане, използва се за лечение на разширени вени.

Съвременните литотерапевти смятат, че александрита помага в лечението на далака и панкреаса. Те твърдят, че носенето на този камък в обеци, предпазва от заболявания на панкреаса, а носенето му във висулки и пръстени лекува заболявания на далака, дебелото и тънкото черво.

Александритът има положителен ефект върху нервната система, балансира ума и емоциите, дава духовно изцеление. В Индия, александрита се използва за предпазване от алкохолизъм, краста и проказа.

Магически свойства на александрита

Според поверието, появата на жълтия нюанс в цвета на камъка, предупреждава собственика за опасност или заболяване. Именно затова, александрита понякога се нарича “пророчески руски камък”.

Смята се, че бижутата с камък александрит помагат за духовното обновление на собственика, балансирайки неговия ум и емоции. Със своя изменчив цвят александрита в Европа се смятал за символ на страстта и ревността. В Шри Ланка и Индия александрита е камък на късмета, благополучието и дълголетието.

Медиумите използват александрита за усилване на способностите за интуитивно прозиране в бъдещето. На хората със слаб характер александрита може да донесе някаква беда, той ще подчини собственика си и ще влияе на живота му, създавайки неблагоприятни ситуации. Ако човекът издържи теста, на който ще го постави александрита – го чака щастие, слава и успех във всички начинания.

Александритът е камък на силните духом хора!

Влияние върху чакрите

Сърдечната чакра оказва влияние върху сърдечносъдовата система, гръдния кош, гръбначния стълб и ръце; стимулира за любов към хората, откритост, чувствителност, укрепва волята за преобразяване на света.

Талисмани и амулети

Като талисман александритът помага на собственика да стане по-спокоен, разумен, прави го по- сговорчив и общителен. Той трябва да се носи от войници, моряци, адвокати, светски лица. Александритът се препоръчва да се носи заедно с някакъв друг камък.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Камъни според чакрите

Значение на камъните в сънищата

Камъните в тибетската медицина

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още