Зехтинът въздейства на генетично ниво

Зехтинът с неговите феноли променя функционалността на гените в клетките, твърдят американски учени. Учените провели изследване на 20 души с метаболитен синдром. На всички участници се предлагала закуска, състояща се от 40 милилитра зехтин и 60 грама бял хляб.

Зехтинът, който използвали в експеримента бил различен. Първата група от пациенти, използвали зехтин с високо съдържание на фенолни съединения – 45,4 микромола/ грам, а втората група получавали продукт, който съдържа 0,2 микромола/ грам.

След което на всички участници вземали кръвни проби, преди и след хранене. Изследвали кръвта за съдържание на захар, мазнини и други биохимични параметри. Също така, специалистите установили всички гени, които към момента на вземането на анализа работили в клетките.

Оказало се, че фенолите намалили работоспособността на 79 гени и повишили работата на 19 гени. Изменения в участъци на ДНК влияят върху затлъстяването, нивата на липидите и диабета. Намалената активност на функциониране на няколко групи гени доведе до изчезването на възпалителни процеси, поясняват експертите.

Още по темата

Витамин F. Опорна точка

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации