Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Високата самооценка подобрява здравето

Високата самооценка и самоувереност в своите сили, носи усещане за сигурност и подобрява здравето ни, съобщава New Scientist.

Здравословната критика може да ви помогне да намерите грешки си и да направите крачка нагоре към своето самоусъвършенстване. Обаче, унищожаването на собствените ви достойнства носи много сериозни щети за здравето, и не само психическото. Хората, имащи по-висока самооценка, защитават сърцето и подобряват имунитета си.

В съвременния свят това е до голяма степен социална защита, а не защита от физическа опасност. Но освен това, усещането за собствената ни важност може пряко да се отрази върху здравето. Група учени от Университети в Нова Зеландия, САЩ и Канада провели серия от изследвания, в които участвали 184 човека. Провели се няколко експеримента, чиято цел била да се определи връзката между самооценката на човека и тонуса на блуждаещия нерв (nervus vagus).

В един от експериментите, хората получили лъжливи отзиви за особеностите на техния интелект и лични качества, с цел да се повиши или обратно понижи самооценката им. В друг- тестваните сами изказвали мнение за себе си в продължение на 2 седмици. През това време, изследователите определяли активността на парасимпатиковата вегетативна нервна система по тонуса на блуждаещия нерв.

Парасимпатиковата и симпатиковата система са противоположности. Ако действието на симпатиковата се характеризира като “бий, бягай”, то парасимпатиковата нервна система обратно, предотвратява стреса, автоимунните и възпалителни реакции, подобрява възстановяването и обмяната на веществата. По-специално, блуждаещият нерв успокоява сърдечния ритъм и намалява натоварването на сърцето. Ето така, учените установили съответствие между високата самооценка и повишения тонус на блуждаещия нерв.

И макар че връзката не била абсолютно изразена, това е първият опит в тази посока. Психологът Анди Мартенс смята, че най-сигурният начин да повишите самочувствието си е, като чувствате подкрепата на близки хора, роднини или приятели. Това, според него, носи по-осезаем ефект от собственото ни позитивно мнение за себе си. Заключение: Ниската ни самооценка означава нещо повече от лошо настроение, това може да доведе до заболявания в бъдеще.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации