Количка

Везувианит (идиокраз)

Везувианит (идиокраз) – камък на хармонията и красотата

Чакри: въздейства в зависимост от цвета на камъка

История и описание

Името на минерала „везувианит” е дадено през 18 век от учения Вернер в чест на вулкана Везувий, тъй като кристалите му са били открити за първи път в застиналата лава на вулкана. Този минерал и до днес най- често се открива във втвърдената лава. Други имена на камъка и негови разновидности са: пакистански нефрит, калифорнийски нефрит, вулканичен хризолит, американски нефрит, вилюйски смарагд, фалшив нефрит, стъклен ахат, вилуит, идиокраз, калифорнит.

Везувианът е сложен силикат на калция и алуминия. Блясъкът е стъклен. Цветът на минерала е зеленикавожълт, зеленикав, изумрудено зелен, кафеникав. Има няколко подвида на везувианита в зависимост от цвета и химичния състав: егеран (червеникаво-кафяв); циприн (син); вилюит (тъмносив поради примес на бор); калифорнит (маслиново или тъмнозелено); манганвезувиан.

Основните находища на минерала са в Африка, Пакистан, Канада, Италия, Швейцария, Норвегия, Крим, Урал.

везувианит (идиокраз)Лечебни свойства на везувианит (идиокраз)

Литотерапевтите твърдят, че везувианита има благоприятен ефект върху дейността на сърдечносъдовата система, укрепва нервите и стабилизира психиката. Камъкът помага при лечението на кожни заболявания и заболявания на щитовидната жлеза.

Везувианът балансира всички системи на тялото, повишава устойчивостта на стрес, спира възпалителните процеси и има потискащ ефект върху растежа на доброкачествени и злокачествени тумори. Той хармонизира психоемоционалната сфера, метаболитните процеси.

Камъните с ясно изразен зелен цвят имат благоприятен ефект върху сърдечната и нервната дейност. Жълтеникавите и кафеникавите камъни лекуват храносмилателната система. Синкавите видове камъни са ефективни при лечение на заболявания на щитовидната жлеза.

Многоликият везувианит се използва широко в литотерапията за лечение на различни заболявания. Счуканият минерал с включвания от редкоземни елементи, добавен в мехлемите, е ефективен за лечение на кожни заболявания. Литодерматолозите ги използват за лечение на обрив от пелени, най-тежките прояви на лишеи, гъбички и дерматити.

Невролозите и психотерапевтите използват масажни топки от везувианит. Минерал с определен химичен състав под формата на пирамида, овал и топка се използва като енергиен източник, коригиращ подтиснатата аура, неспособна да се справи с проявленията на определени психични заболявания.

Везувианите с чисти светлозелени нюанси помагат при кожни заболявания с различна етиология. Благодарение на тях можете да се избавите от акне, да нормализирате мастните жлези при мазна кожа на главата, гърба и лицето.

Носенето на везувианит в обеци облекчава главоболието, помага за възстановяване и увеличаване на зрителната острота. Близостта с минерала има благоприятен ефект върху състоянието на очните мускули, облекчава напрежението и болката в областта на очите и носа.

Магически свойства на везувианит (идиокраз)

Везувианитът има способността да прави живота на своя собственик удобен и хармоничен. Собственикът на този камък е в състояние да създаде уют с помощта на най-незначителни детайли. Везувианитът ще подскаже на човека, как красиво да оборудва дори палатката си за къмпинг. Минералът обича всичко красиво, помага да видим красотата дори в най-обикновено изглеждащото нещо и ни учи да използваме тази красота, за да украсим ежедневието си.

Минералът е пламен защитник и борец за чистота и ред. Собственикът на везувианит изпитва силна нужда да поддържа къщата, вещите и себе си в перфектна чистота. Трябва да се отбележи, че минералът не само помага да се създаде красота в дома на собственика, но също така го прави и много по-привлекателен, подсказвайки му как да се облича с вкус, как да премахне дефектите на фигурата и лицето.

Освен това, везувианитът влияе и върху емоциите на своя господар – усмирява гнева, успокоява раздразнението, вдъхва весели и добри мисли, тоест прави го по-добър не само външно, но и вътрешно.

Камъкът помага да се отървете от лошите навици и да се заемете със здравето и външния си вид. На първо място, той ще насърчи пушача да откаже цигарите, а пълния човек – да се занимава с физическо възпитание и да спазва диета. Камъкът ще го предпази и от лоши външни влияния- с такъв амулет не са страшни урочасванията, завистта и лошите пожелания на другите.

Камъкът обича и активните забавления. На спортистите (професионалисти и аматьори) ще помогне да постигнат отлични резултати.

Този минерал е неразривно свързан с вулканите, с подземния астрален свят. Но той има още една магическа особеност. Както казват алхимиците, „в този камък е скрито огледало“. Още в древността вавилонските и египетските магьосници алхимици са открили, че този минерал (как ли не е бил наричан тогава) може да се разтопи. В резултат се получава балон от зелено стъкло. Маговете знаели как да го отлеят и полират, а след това да използват магичното огледало, за да общуват с духовете.

Талисмани и амулети от везувианит (идиокраз)

Талисманите с везувианит даряват спокойствие, позитивно настроение, подреждат мислите, помагат да се отървете от раздразнителността, гнева и избухливостта. Талисманите и амулетите с везувианит привличат към собственика доброто отношение на хората около него, благоразположението на ръководството. Смята се, че те носят късмет, успех и любов. Ето защо везувианите са подходящи за всички видове професии, но са особено необходими на креативните хора, например, дизайнери, архитекти, художници, музиканти и писатели.

Талисмани – обеци от везувианит, съдържащ хром, подчертават красотата на зеленооките жени и им помагат да станат неустоими в очите на поклонниците си.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Свързани публикации

Гьотит
Литотерапия (Лечение с камъни)

Гьотит

Гьотит – камък на милосърдието и прошката Чакри: VI чакра

Прочетете още
Каролит
Литотерапия (Лечение с камъни)

Каролит

Каролит – защита и заземяване Чакри: Всички Описание Каролитът е

Прочетете още