Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Венерини коси

Венерини коси – камък с необикновени свойства

Чакри: IV чакра (Анахата) – сърдечна

История и описание

Има поверие, че част от косата на Богинята Венера била закована в скала по заповед на господаря водите. Така се образувал минерала “венерини коси”. Защо водният цар отсъдил да се превърне в камък някаква си коса?

Всъщност, Венера оставила няколко косъма по гребена си, които били откраднати от нимфите. Те се скарали заради тези коси и Властелинът на моретата разрешил спора по този начин. Тъй като минерала носи част от великата Венера, той пази в себе си силата на любовта. Има много поверия, свързани с този скъпоценен камък. И повечето от тях се отнасят до най- силното чувство на света- любовта.

Има и още една красива легенда за образуването на този минерал. Богинята Венера се къпела в извор и загубила кичур от своите прекрасни коси, а когато забелязала загубата, вече било твърде късно. Зимата била дошла и нейните къдрици останали вътре в леда. Прекрасната коса на Венера изглеждала толкова красива в леда, че богинята решила да я увековечи, превръщайки я в камък. Оттогава хората започнали да намират необикновения прозрачен минерал, в който се съдържат златни власинки.

Химичният състав на този красив скъпоценен камък е кварц с тънки ивички от други минерали. Тези подобни на косъмчета или стрели включвания са от рутил, лепидокрокит, турмалин, актинолит или рибикит.

За първи път камъкът е изследван през XI век. Именно тогава известния Авицена описал вид планински кристал с включвания, подобни на зюмбюленото цвете. В Русия, косата на Венера бил известен също отдавна и бил наричан огенит.

Минералът се добива най-вече в Казахстан, Узбекистан, Русия, Гърция, Индия, Мексико и Съединените щати. Основното находище е в Бразилия, където има най-голямо количество от този минерал. В тази страна се добива минерал с много високо качество и уникален външен вид – в камъка може да се види ефекта на шестлъчева звезда.

Разнообразието и цветовете на камъка са много. Най-ценната разновидност на този камък има необикновена структура и външен вид. Обикновено включванията имат златист цвят. Но те могат да бъдат с различни цветове. Цветът на “косата” зависи от примесите на определени елементи.

За най-интересни се смятат камъните със златни нишки (коса на Венера) и черен оттенък. Самият камък е прозрачен с матирано или гланцова блестяща повърхност.

Сред видовете се откроява сагенитовия кварц- венерина коса или просто сагенит. Този тип камък се характеризира с рисунък в триъгълна форма. Такъв камък е високо ценен от колекционерите. Той изглежда страхотно в големите украшения.

Обикновено камъка се обковава в сребро, за да може да покаже целия си чар. Но литотерапевтите твърдят, че този минерал най-силно проявява своите способности в обкова на злато.

venerini kosiДруга разновидност е колския камък венерини коси. Този вид се състои от петнист бяло- сив полупрозрачен албит с включвания на черно -зелени кристали на егирин. Такава венерина коса се използва за декорация и като декоративен минерал.

Класическата венерина коса има златни или леко червеникави включвания от рутилов кварц, но той не е много удобен за направата на бижута. Ето защо, често този вид скъпоценен камък го наричат просто власовит.

Лечебни свойства на камък венерините коси

Лечебните способности на камъка на Венера са изучавани още в древността. В древна Гърция смятали, че на собственика си минералът ще даде по-дълъг живот и той ще бъде активен до дълбока старост.

Съвременните литотерапевти малко доразвиват тази способност. Те твърдят, че камъкът на Венера повишава имунитета, облекчава настинки и грип, лекува дихателната система и всички заболявания на белите дробове.

Мнозина дори смятат, че кварцът е в състояние да неутрализира радиоактивното въздействие. На камъните със сив или зелен цвят се приписва способността да влияят благотворно върху нервната система.

Магически свойства на камък венерини коси

Необикновените силни магически свойства на този минерал са били използвани в древността и продължават и до днес. Някои вярват, че този кварц е в състояние да развие мистични способности в човека, който го притежава.

На обикновените хора кварцът помага да получат дългоочакваното щастие и да намерят любовта. Този минерал е добре да се носи постоянно.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още