Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Учените свързаха шизофренията с котешки паразит

Американски учени подозират връзка между шизофренията и токсоплазмозата (паразитно заболяване), предавано от котките, пише PhysOrg.

Изследователи от Университета Джон Хопкинс, анализирайки налични статистически данни, заключили, че при хора с токсоплазмоза риска от развитие на шизофрения се увеличава повече от два пъти в сравнение с тези, при които паразита не е намерен.

Освен това, учените установили, че в страни, където котките са по-малко, случаите на шизофрения са сравнително малко. Предишни изследвания показаха взаимовръзка на токсоплазмозата с разстройства в настроението, депресия, тенденции към самоубийство и честотата на пътнотранспортни произшествия.

Според изследователя Робърт Йолкен (Robert Yolken), става въпрос не за пряка причинно-следствена връзка между инфекциите и болестите на психиката. Шизофренията е заболяване, свързано с комбинация от условия: генетично предразположение и пусков фактор от околната среда. Един от тези фактори, имащи съществено значение според учените, може да е токсоплазмозата.

Още по темата

Шизофрения

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Свързани публикации