Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Учените назоваха 14 основни причини за рака

Основни причини за рака

Здравословният начин на живот не защитава от рак, е видно от резултатите на последните изследвания. Но, все още може с подходящ начин на живот да се намали риска от смъртоносната болест. И при това, значително. Повече от 40% от случаите на ракови заболявания могат да бъдат предотвратени просто като се променят някои навици, обясняват изследователите.

Като цяло, върху развитието на рак, влияят 14 фактора, свързани с начина на живот и околната среда. Като една трета от всички ракови заболявания се осигуряват от тютюнопушенето, алкохола, нездравословното хранене и затлъстяването. Страстта към тютюна сред мъжете и жените, е призната като основен раков фактор. Вторият по степен на риска при мъжете фактор, е недостатъчната консумация на пресни плодове и зеленчуци, докато при жените е затлъстяването.

Също така, в допълнение към недостатъчната консумация на плодове и зеленчуци, някои основни причини за рака са свързани с храненето, липсата на протеини, излишната сол, както и консумацията на червено и термично преработено месо. А сред подбудителите на заболяването, което засяга само жените, са назовани хормонално – заместващата терапия и нежеланието да се кърми.

По – рядко срещани причини за рака са излагането на радиация, липсата на физическа активност и контакт с опасни химични вещества, свързани с професията, както и излагане на слънчева светлина и на някои инфекции. Учените смятат, че здравословният начин на живот, не защитава човека от възможния риск да заболее от рак, но може значително да намали риска от развитието му.

Изследователите са убедени: хората трябва да разберат, че дългосрочните промени в начина на живот наистина могат да намалят риска от тази ужасна болест.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Камъни и кристали

Свързани публикации