Цоизит

Камък цоизит – проявление и духовно просветление

Чакри: IV чакра (Анахата) – сърдечна

История и описание

Наименованието “цоизит” минералът е получил от името на мецената Цойс, барон фон Еделщайн, с чиято помощ често се финансирали геоложки експедиции. Други наименования на минерала и негови разновидности са танзанит и тулит.

Цоизитът е силикат със сложен състав. Оцветяването на минерала е в зелено, синьо-зелено, синьо, светло кафяво. Срещат се и безцветни и прозрачно- зелени кристали. Блясъкът е перлен, стъклен.

Основните находища на цоизит са в Австрия (Алпи), САЩ, Норвегия.

Лечебни свойства 

Цоизитът има всички лечебни свойства, присъщи на зелените камъни. В народната медицина се счита, че този камък е отлично средство за профилактика срещу сърдечносъдови заболявания. Този камък помага за стабилизиране на кръвното налягане, облекчава главоболието и помага при настинки. Съвременните литотерапевти предполагат, че цоизита може значително да облекчи състоянието на метеозависимите хора, да отнеме нервното напрежение и да нормализира съня.

Цоизитът е детоксикатор, неутрализира сръх киселинността и намалява възпалението. Укрепва имунната система, регенерира клетките, лекува сърцето, далака, панкреаса, белите дробове, стимулира фертилитета, лекува заболявания на яйчниците и тестисите. В комбинация с рубин, цоизитът увеличава своята сила. Може да се постави в контакт с кожата и да се носи продължително.

Цоизитът влияе на сърдечната чакра. В някои страни, традиционните лечители препоръчват носенето на изделия с цоизит от хора, в които се наблюдават метаболитни нарушения. Малки полирани камъни могат да лекуват заболявания на гръбначния стълб, ако всеки ден се слагат върху болните места.

Магически свойства 

Цоизитът преобразува отрицателните енергии в положителни и се свързва с духовната сфера. Помага да проявите себе си за вашето висше благо, вместо да се поддавате на влиянието на другите или да се вмествате в нормите. Подпомага за реализацията на вашите собствени идеи и трансформира деструктивните мотиви в градивни. Стимулира изцелението от тежко заболяване или стрес. Разсейва летаргията и извежда на повърхността потиснати чувства и емоции. Може да се използва за борба с мързела и безделието.

Цоизитът се използва за направата на амулети, чието действие е насочено към подобряване на семейните отношения. Смята се, че човешката фигурка, изработена от този камък, пази мира в семейството. Фигурката трябва да се съхранява у дома, но не на видно място, а там, където завистливите погледи няма да могат да лишат амулета от неговата сила.

Рубин в цоизит (аниолит) – активира коронната чакра, създава изменено състояние на съзнанието и облекчава достъпа до паметта на душата и духовното обучение. Може да бъде изключително полезен при изцеление на душата и работата с миналите животи. Притежава необичайното свойство да проявява индивидуалността, запазвайки взаимовръзката с останалата част от човечеството. Значително усилва биомагнитното поле около тялото.

Танзанитът (лавандулово-син цоизит) е топлинно обработен камък с висока вибрация, улесняващ изменените състояния и дълбокото медитативно състояние. Танзанитът променя цвета си, когато се гледа от различни посоки, този променящ се цвят способства за пробуждане на съзнанието. Той е свързан с ангелските царства, духовните водачи и Възнесените Учители. Изтегля информация от Акашовите записи и облекчава вътрешното и външно пътуване. Танзанитът активира връзката на чакрите от основната към коронната чакра, откривайки контакта на висшия разум с физическия свят. Стимулира гърлената чакра и така улеснява предаването на информация, получена от по-високото ниво. Разтваря старите модели на кармични заболявания и създава нови модели, които да бъдат интегрирани.

Талисмани и амулети

Халка или пръстен с камък цоизит привличат щастие и любов. Но, положителният ефект от този талисман идва след много дълъг период от време, затова се препоръчва носенето му от млади хора. Цоизитът е талисман на хора, които се нуждаят от допълнителен “тласък”, за да се отърват от мързела и успеят в живота си.

Зодиакален знак: Близнаци

Вижте камъните в нашия Е-магазин: Цоизит и Епидот с цоизит (кабошон)

 Още по темата:

Амулети

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още