Цоизит

Камък цоизит – щастие и любов

Чакри: IV чакра (Анахата) – сърдечна

История и описание

Наименованието „цоизит“ минералът е получил от името на мецената Цойс, барон фон Еделщайн, с чиято помощ често се финансирали геоложки експедиции. Други наименования на минерала и негови разновидности са орторцоизит, танзанит, тулит.

Цоизитът е силикат със сложен състав. Оцветяването на минерала е в зелено, синьо-зелено, синьо, светло кафяво. Срещат се и безцветни и прозрачно- зелени кристали. Блясъкът е перлен, стъклен.

Основните находища на цоизит са в Австрия (Алпи), САЩ, Норвегия.

Лечебни свойства 

Цоизитът има всички лечебни свойства, присъщи на зелените камъни. В народната медицина се счита, че този камък е отлично средство за профилактика срещу сърдечносъдови заболявания. Този камък помага за стабилизиране на кръвното налягане, облекчава главоболието и помага при настинки. Съвременните литотерапевти предполагат, че цоизита може значително да облекчи състоянието на метеозависимите хора, да отнеме нервното напрежение и да нормализира съня.

Цоизитът влияе на сърдечната чакра. В някои страни, традиционните лечители препоръчват носенето на изделия с цоизит от хора, в които се наблюдават метаболитни нарушения. Малки полирани камъни могат да лекуват заболявания на гръбначния стълб, ако всеки ден се слагат върху болните места.

Магически свойства 

Цоизитът се използва за направата на амулети, чието действие е насочено към подобряване на семейните отношения. Смята се, че човешката фигурка, изработена от този камък, пази мира в семейството. Фигурката трябва да се съхранява у дома, но не на видно място, а там, където завистливите погледи няма да могат да лишат амулета от неговата сила.

Талисмани и амулети

Халка или пръстен с камък цоизит привличат щастие и любов. Но, положителният ефект от този талисман идва след много дълъг период от време, затова се препоръчва носенето му от млади хора. Цоизитът е талисман на хора, които се нуждаят от допълнителен „тласък“, за да се отърват от мързела и успеят в живота си.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Свързани публикации

литотерапия камък туритела
Литотерапия (Лечение с камъни)

Туритела

Чакри: туритела въздейства на всички чакри Камък на приятелството и

Прочетете още