Тиква (Pumpkin)

Ботаническо име: Cucurbita Pepo

Семейство Тиквови (Cucurbitaceae)

Противопоказания!

Няма публикувани.

История

Плодът отдавна се използва като храна и лекарство в Централна и Северна Америка. Маите прилагали сока от растението при изгаряне.

Индианците Меномини използвали семената като диуретик.

Европейските заселници смилали семената и ги смесвали с вода, мляко или мед като лечебно средство срещу глисти. Тази практика станала така широко разпространена в домакинствата на цяла Северна Америка, че медицинската общност в крайна сметка я приела като стандартно лечение.

Основни действия

• антипаразитно
• противовъзпалително
• диуретик

Ключови компоненти

• ненаситени, нелетливи масла (30%, включително линолова и олеинова мастни киселини)
• кукурбитацини
• витамини
• минерали (особено цинк в семената)

Използвани лечебни части
Семена, месеста част на плода

Традиционна употреба

Семената са едни от най-ефикасните противоглистни средства в растителното царство. Те са особено полезни срещу тения или глисти при бременни жени. Те също така са безопасни и за децата, за които силно действащите и токсични препарати са неподходящи.

Семената трябва да бъдат приети по правилния начин, за да имат максимален ефект. Препоръчва се 12- часово постене, последвано от очистително, базирано на солен разтвор. То почиства и дезинфекцира червата от всякаква останала фекална материя и освен това отслабва тенията.

Смачкват (смилат) се 60 грама тиквени семена и се добавя 400 мл мляко, което е подсладено с 14 грама мед и 28 грама тръстикова захар. Една трета от тази смес трябва да се приема на всеки 2-3 часа след последната доза умерено количество рициново масло, което също трябва да се взема. Тези, които не могат да приемат мляко, могат да опитат със соево или бадемово мляко.

Семената са лек диуретик и са били използвани в Централна Америка като лекарство за лечение на нефрит и други проблеми с пикочната система.

Някои сортове тиква, които са специално диуретици, тонизират раздразнения пикочен мехур и заради високото си съдържание на цинк се препоръчват в ранните стадии на проблеми с простатата. Но, те не намаляват уголемяването на простатата.

Отвари от тиква се използват за облекчаване на чревни възпаления или като лапа, или пластир при изгаряния.

Още по темата

Книги за самолечение

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Последни публикации:

Продукти

Свързани публикации:

healing_session
Публикации

Лечебни сеанси

Скъпи Братя и Сестри! Всички, които желаят, могат да получават лечебен сеанс всяка вечер в 22.00 часа от 15.03.2020г. до 15.06.2020 г.! Минимална продължителност на

Прочетете още

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност