Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Тефлонът

Къде се използва тефлон и какви са последиците от неговата употреба?

Вписан в книгата на Гинес като най-хлъзгавия материал, тефлонът вече 50 години управлява кулинарния свят. Обаче, бяха получени достатъчно доказателства, че веществото, което се отделя от тефлоновото покритие на тигана при пържене, е по-вредно за здравето на човека и природата от ДДТ!

Въпреки че тефлонът през 30-те години на миналия век го открили като неуспешен резултат, от момента на въвеждането му, това вещество значително облекчава живота ни. Ние предпочитаме присъствието на тефлона в покрития, дрехи, хартиени изделия, пакетирани храни за бързо хранене, очила, електроизолация и дори в покрива на футболния стадион, заради подобното на восък хлъзгаво покритие, което отблъсква мръсотия, мазнини и вода.

Но, често присъствието на тефлона, ние усещаме и в кухнята, защото с него са покрити тенджерите и тиганите, за да използваме по-малко мазнини, както и за да ги измием по-лесно. Тефлонът е толкова удобен, че производителите, включително Дюпонт, не желаят сериозно да докажат, доколко безопасна е употребата на това вещество.

От тигана директно в белите дробове

Химичната структура на тефлона е много сложна. Известно е, че тефлонът се състои от много токсични вещества, които от нагорещения тиган попадат във въздуха и продуктите. Колкото по-често нагряваме тефлоновия тиган до висока температура, толкова по-бързо покритието се напуква и малките частици и летливи вещества попадат във въздуха. В същото време (обикновено в рамките на две години употреба), миейки тефлоновия тиган с ръце или в съдомиялната машина с помощта на силни миещи средства, този процес се усилва още повече.

Отделяните от тефлона вещества са вредни за хората и минимални дози са смъртоносни за птиците, която държим в къщи. Дори ако никога не сте използвали тефлонов тиган, има голяма вероятност в тялото ви вече да се натрупало определено количество от тези вещества, тъй като тефлона широко се използва и извън домакинството. Тефлонът или политетрафлуороетилен (ПТФЕ) е подобен на пластмаса. Той се използва във всички “незалепващи” кухненски предмети, различно е само количеството.

По-рано се смяташе, че веществата, отделяни от тефлона не могат да попаднат в природата, а ако все пак попаднат, те не могат да се разпаднат, т.е. остават биологично инертни. Това обаче се оказа заблуждение. Вече е доказано, че тези вещества се натрупват в хората, животните и природата. Макар че само две от близо 100-те съставки са добре изучени. Най-лесният начин да се сдобиете с отделяне от тефлон, е като го нажежите. Дюпонт твърди, че тефлоновото покритие не се разпада дори при температури 315 градуса, което според компанията, силно превишава температурата, използвана за приготвяне на храна, но независими експерти отричат това.

Най-ниската температура, при която е установено, че тефлонът попада във въздуха – 230 градуса. От друга страна, най-ниската температура, при която отделяното от незалепващото покритие вещества убили птици- 202 градуса! Това доказва, че токсините могат да бъдат освободени и на по-ниска температура. В експеримент на независими експерти на Environmental Working Group било доказано, че за 2-5 минути тефлоновия тиган се загрява много повече, отколкото твърди Дюпонт.

Учени от Университета в Торонто констатирали, че тефлона и други подобни на него покрития се делят на невротоксини и газове, причиняващи парниковия ефект. Използваният в дома тефлонов тиган при нагряване отделя микроскопични частици, които попадат дълбоко в белите дробове и остават там, причинявайки смърт на птиците, а при хората се появяват симптоми на т.нар. “полимерна димна горещина” – подобна на симптомите на тежко заболяване.

За първи път такава “горещина” е била регистрирана през 1950 г. сред работниците в производството на тефлон. Изследванията на Дюпонт доказали, че това заболяване заплашва най-вече пушачите и компанията изненадващо направила извода, че тефлона не е вреден за хората, ако по време на готвене не се пуши. На практика било доказано обратното и от 1960 г. работниците на Дюпонт, на които се налага да работят с тефлон при температури над 204 градуса, са задължени да носят предпазни маски.

Въздействие върху здравето на човека

Научните изследвания са доказали, че отделяните от тефлона вещества могат да предизвикат риск от напълняване, инсулинови проблеми и рак на щитовидната жлеза. Освен това, тефлонът заплашва най-малко девет вида клетки, които регулират имунната система. Наскоро ПТФЕ беше свързан с по-високи нива на холестерол и триглицериди при хората, при животните са забелязани промени в обема на мозъка, черния дроб и далака, разрушаване на ендокринната система, повишен риск от рак, безплодие и изоставане в развитието.

Особено опасни са тефлоновите вещества за децата. Данните на Агенцията за защита на природата в САЩ показват: от 1981 г. Дюпонт знае, че майките предават на децата си ПТФЕ и че това може да предизвика уродства на лицето, което беше доказано в експерименти с животни. Паралелно с това, тези вещества могат да попаднат навсякъде. Под най-голяма опасност са работещите в това производството и живеещите наблизо.

През 2001 г. живеещите в близост до завод на Дюпонт във Великобритания, дават компанията на съд, обвинявайки я за съзнателно замърсяване на водата. Това се смятало за причината, в околността да се увеличи броя на случаите с рак на простатата и смущения в репродуктивните функции на жените, както и броя на случаите с левкемия.

Съдът задължава компанията да инвестира най-малко 107 милиона долара, за намаляване количеството на ПТФЕ във водата и финансиране на изследвания за въздействието на тези вещества върху човешкото здраве. Тези резултати биха могли да заставят компанията да загуби още 235 милиона за проекти за дългосрочен мониторинг на здравето.

Как да се предпазите?

Макар че не можем напълно да избегнем тефлона, можем да се откажем от придобивките на тефлоновата продукция. Ето някои съвети: Вместо тефлонови тигани или тенджери изберете такива от неръждаема стомана и чугун, емайлирани изделия; Уверете се, че в състава на покритията и облеклото няма тефлон, който по време на употребата ще започне да се отделя; Забравете за храната за бързо приготвяне, която е пакетирана в съдове с тефлон и хартия!

Продаваните в много супермаркети продукти (например, пица и пуканки за микровълнова печка и т.н.) се транспортират и съхраняват в опаковки, които съдържат тефлон. Не купувайте и не използвайте козметика, в състава на която има вещества с имена “fluoro”, “perfluoro”; или PTFE. Съставките на тефлона могат да бъдат в лосиони за лица и тяло, в пудра, лак за нокти и крем за бръснене. Въпреки че тефлона прави нашия живот по-удобен, това бледнее на фона на отрицателните последици: възможна смърт на домашни любимци, диабет, вродени малформации и рак …

Ръководейки се от принципа за предпазливост, ние би трябвало напълно да освободим своя дом от веществата, съдържащи тефлон. Компанията Дюпонт досега не е излязла с убедителни доказателства, че тези изкуствени химически вещества не са вредни. Ако такива доказателства няма, не е трудно да се предположи, че за тази компания ще решава съда.

Кратка справка за Тефлонът около нас:

• В частите на самолетите, външна облицовка.
• В кремовете срещу акне и процедури (напр., кожно инжектиране).
• В дрехите за туризъм и отдих, например, Goretex.
• В покритията.
• В облеклата за възрастни, деца и дори бебета.
• В компютърните микросхеми.
• В продуктите за изправяне на коса.
• В зъбните конци.
• В електроизолацията.
• В съдовете за бързо хранене.
• В пяната за гасене на пожари.
• В мебелите.
• В градинските аксесоари и обзавеждане.
• В сешоарите за коса.
• В трикотажа.
• В боите.
• В кухненските прибори.
• В ютиите и дъските за гладене с покритие.
• В кожените облекла.
• В крушките.
• В куфари и пътни чанти.
• В контейнерите, използвани в медицината.
• Във втвърдителите за нокти и течностите за отстраняване на лак.
• В пестицидите.
• В леглата за домашни любимци.
• В протезите.
• В пяната за бръснене и геловете.
• В покритията на слънчевите батерии.
• В очилата с ненадраскващи се лещи.
• В препаратите за почистване на петна.
• В хирургични инструменти.
• В чадърите…

Източник: mikolka.info

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации