Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Свързаха пасивното пушене със загуба на слуха

Американски учени установили, че пасивното пушене значително повишава риска от загуба на слуха, съобщава Би Би Си. Предишни изследвания показаха, че активното пушене влияе негативно на ухото, нарушавайки кръвообращението в малките съдове на вътрешното ухо.

За да проверят дали подобен ефект се наблюдава и от пасивното пушене, изследователи от университета в Маями и Флорида Интернешънъл Юнивърсити проверили слуха на 3307 доброволци – непушачи, част от които се били отказали от навик, а част – никога не били пушили. За да се оцени степента на пасивно пушене, в кръвта на доброволците определяли концентрацията на котинина – метаболит на никотина.

Оказало се, че действието на тютюневия дим от чуждата цигара увеличава риска от загуба на слуха, на всички честоти (високо, средно и ниско), с около една трета. При това слухът може да намалее до такава степен, че дори малкия фонов шум да пречи на възприятието на речта на събеседника.

Както отбелязва ръководителят на изследването Дейвид Фабри, не може точно да се оцени минималното количество дим, вредно за ушите, не може да се измери, но прага е “много нисък”.

Още по темата

Хранене и слух

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации