Стеатит

Чакри: II чакра (Свадхистана)- сакрална, пъпна

История и описание

Стеатитът е камък, познаван и използван още в древен Египет, Индия и Шумер, няколко хиляди години преди новата ера. Тогава бил извличан в малки количества и от него правели магически амулети, религиозни предмети и бижута.

Стеатитът е необработена талкова руда, разновидност на талка. Благодарение на своята мекота може да се използва вместо тебешир. Стеатитът изглежда мазен, гладък и лъскав, заради което е любим материал на майсторите, които изработват от него различни фигурки и ювелирни изделия.

Други наименования на минерала и негови разновидности са восъчен камък, сапунен камък, леден камък, талкохлорид, талк. Оцветяването на минералите е в бяло, сиво, кафеникаво. Има кристали в жълтеникави или зеленикави нюанси. Кристалите са непрозрачни. Блясъкът е матов, копринен. Основните находища са във Финландия, Русия. В малки количества стеатитът се среща на всички континенти.

Лечебни свойства на стеатита

В народната медицина на някои страни, по-специално Финландия, се смята, че стеатита може да лекува заболявания като радикулит, остеохондроза, ишиас. Този минерал се използва като природна грейка, тъй като дълго време запазва топлината. Това качество на стеатита се използва при заболявания, чието лечение изисква дълго и постоянно затопляне.

За удобство на нуждаещите се дори се предлагат минерални грейки, които могат да се използват в домашни условия. Стеатитът повишава имунитета, лекува настинки, укрепва гърлото и белите дробове, понижава кръвното налягане и подобрява обмяната на веществата. В китайската медицина има и друго приложение на стеатита, като биостимулатор.

Магически свойства на стеатита

В магическата практика стеатита се използва като инструмент за развиване на свръхестествени способности. Това е камък на шаманите и маговете. Практикуващите магове твърдят, че стеатита излъчва почти същите вибрации като на човешкия мозък. В него има силна енергия Ян. Медитацията с този камък помага за развитие на ясновидството и други паранормални свойства.

Талисмани и амулети

Стеатитът е талисман за хората, занимаващи се с научни изследвания, магове и медиуми. Като талисман може да се използва фигурка на животно или кълбо. На своя собственик талисманът ще помогне за отърваване от лоши мисли и подбуди, ще разкрие тайните на космоса, ще придаде яснота на мислите. Амулетът от стеатит защитава собственика си от зли духове.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални елексири- лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Интересуват ви и други камъни

Последни публикации

Продукти

Свързани публикации

продукт везувианит (идиокраз)
Литотерапия (Лечение с камъни)

Везувианит (идиокраз)

Чакри: въздейства в зависимост от цвета на камъка Камък на хармонията и красотата История и описание Името на минерала „везувианит” е дадено през 18 век

Прочетете още
литотерапия камък туритела
Литотерапия (Лечение с камъни)

Туритела

Чакри: въздейства на всички чакри Камък на приятелството и щастието  История и описание Турителата е вид ахат, чиято окраска наподобява черупка на костенурка, затова и

Прочетете още
литотерапия камък моокаит
Литотерапия (Лечение с камъни)

Моокаит

Чакри: I чакра Манипура и IV чакра (Анахата)- сърдечна Камък на силата и любовта История и описание Името моокаит е използвано най-напред от бижутерите, днес

Прочетете още