Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Сокът от нар в борбата с рака на простатата

Изследване, показващо ползата на сока от нар в борбата с рака на простатата, бе представено на 50-та годишна среща на Американското дружество по клетъчна биология. Учени от Калифорнийския университет в Ривърсайд установили компонентите на сока от нар, които според тях спират разпространението на раковите клетки. А също отслабват химичните сигнали, които съдействат за метастазите на рака.

Докторът на науките Мануела Мартинс-Грийн и нейните колеги провели лабораторни опити и съставили методика за клинични проучвания на модели на рака на простатата, за определяне зависимостта между положителните и странични ефекти от дозата компоненти на сока от нар. Към днешна дата, твърдението за ефекта на сока от нар върху забавяне развитието на рака на простатата е спорен.

В предишно изследване през 2006, проведено от Калифорнийския Университет, Лос Анджелис, пациенти с рак на простатата изпивали всеки ден по 230 мл сок от нар. Резултатите показали намаление на простатния специфичен антиген PSA, който се предполага, че забавя развитието на рака на простатата. Но, не били изследвани биологичните механизми, отговорни за този ефект на сока от нар.

В новото изследване, учените отбелязали не само увеличаване смъртността на клетките, третирани със сок от нар, но и увеличаване на тяхната адхезия и намалена способност към миграция на оцелелите клетки. В следващ етап, учените установили, кои компоненти на сока от нар водят до такъв молекулярен ефект.

Оказали се фенилпропаноиди, хидробензолови киселини, флавоноиди и свързаните с тях мастни киселини. Това ще даде възможност чрез регулиране концентрацията на активните съставки, да се подобрят естествените свойства на сока от нар и да го направят по-ефективен в превенцията на метастазите на рака на простатата.

Тъй като гените и протеините, участващи в развитието на рака на простатата до голяма степен са подобни на тези, които участват в развитието на другите видове рак. Изследването открива възможност за изучаване ефекта на сока от нар и при другите видове рак.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Лечение на рак – лечебна картинка

Универсалният лечител – Керосинът

Противоракова диета (хранене при рак)

Цялостното решение за рака- Ново разбиране за причините и лечението на рака

Свързани публикации