Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Сиуян нефрит

Сиуян нефрит – защитник на поколенията

Описание

Китайците отдавна наричат зелените камъни нефрит или “ю” на мандарински диалект. Нефритът в китайската култура символизира красота, благородство, съвършенство, постоянство, сила и безсмъртие.

Има много видове нефрит. Най-често срещаните са жадеит, нефрит и сиуян (Xiuyan). Западните гемолози често твърдят, че сиуянът не е “истински” нефрит, но китайците от векове използват тази форма на нефрит за изящни резби, които днес могат да се видят в музеите. Важен член на семейството на китайския нефрит, нефритът сиуян е известен като “Слава на древния нефрит, съкровище на времето”.

Нефритът сиуян се добива в района Xiuyan в североизточната част на Китай. Той получава името си “Xiuyan” поради богатите находища, открити именно в тази част на страната. Състои се основно от (нефрит и серпентин) калциево-магнезиево-железен силикат и магнезиев хидроксид, железен силикат. Някои разновидности могат да съдържат и антигорит.

За разлика от по-редкия и скъпоценен нефрит, който е наситено зелен и се използва предимно за изящни бижута, нефритът сиуян принадлежи към семейството на серпентините с твърда, фина и изящна текстура. Този вид издръжлив нефрит, състоящ се от много нюанси на зелено е идеален за използване в козметичните инструменти от скъпоценни камъни.

Нефритеният символизъм

Мнозина смятат нефрита за защитник на поколенията, живи и мъртви. Нефритът е бил и винаги ще бъде “Висш скъпоценен камък” и “Перлата на Рая”, камъкът на сърцето. По-специално, китайската, маорската и мезоамериканската култура ценили нефрита и създавали невероятни изделия от него. Когато испанците пристигнали в Мексико, ацтеките ценели нефрита многократно повече от теглото му в злато.

Китайците вярват, че нефритът има мистични и защитни сили. Традиция било поставянето на парченце нефрит в билковия чай, който приготвяли, когато не се чувствали добре или били болни. В Китай нефритът се смятал за по-скъп от златото. Древните картини показват императори в богати одежди, украсени с нефритови орнаменти.

Лечебни свойства

Смята се, че нефритът лекува ума и тялото, носи спокойствие и чувство за баланс и яснота.

Нефритът и зеленият цвят са свързани с меридиана на черния дроб и елемента дърво. Когато черният дроб/жлъчният мехур са в дисбаланс, ние изпитваме гняв.

Повече информация за:

Нефрит

Серпентин (серпентинит)

Вижте камъка в нашия Е-магазин: Сиуян нефрит

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още