Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Синап (Mustard)

Наименование: Синап (Mustard)
Ботаническо наименование: Brassica spp
Семейство Кръстоцветни (Cruciferae)

Противопоказания!

Използването на билката е противопоказно за хора със стомашно-чревни язви или възпалителни бъбречни заболявания.

Кихане, кашляне и възможни астматични пристъпи могат да последват от вдишването на алилизотиоцианати, които се образуват от лапите. Очите трябва да бъдат защитени, тъй като изпаренията могат да предизвикат дразнене.

Продължителната употреба или честото използване на лапи, могат да доведат до образуване на мехури. Следователно, лапите не трябва да се оставят за повече от тридесет минути.

Синапът не трябва да се прилага на деца под 6 години.

История

Има десетки видове синап и той е едно от най-старите ботанически лекарства, което се използва и като храна.

Преди две хиляди години Диоскорид описва приготвянето на синапени пластири за лечение на гръдни натрупвания, практика, която все още се използва и до днес.

СинапДори преди Пастьор да открие, че микроби причиняват инфекциите и заболяванията, антисептичните свойства на синапа вече са били оценени от бръснаро-хирурзите, които използвали синапен разтвор за хирургическо почистване, дълго преди появата на антисептичните лосиони.

Въпреки че синапът е бил използван като смъртоносно оръжие по време на Първата световна война, неговите лечебни свойства довели до първото успешно противораково лекарство, което и днес все още се използва за лечение на левкемия.

Основни действия
• антиревматично
• кардиопулмонален стимулант
• хиперемично (увеличава притока на кръв)

Ключови компоненти
• гликозиди (главно мирозин и синигрин)
• етерично масло
• мазно масло (30-35%)
• протеини (40%)
• производни на фенил пропан

Използвани лечебни части
Семена, екстрактно масло

В семената има две активни химични съединения, наречени мирозин и синигрин, гликозиди, които придават аромата и пикантния вкус на растението. Когато се добави вода, те образуват етерично масло, което може да причини тежки изгаряния, ако се прилага директно върху кожата или лигавиците.

Разреденото масло от синап действа като намаляващо дразненето средство, съкращавайки броя на болковите съобщения, изпратени до мозъка чрез периферните нерви. Това го прави добро, отстраняващо болката средство. Веществата в маслото могат също да повлияят и на P- веществото, невротрансмитер, който пренася болковите съобщения.

Традиционна употреба

СинапНай-познатите приложения на синапа, като лекарство, са външните приложения за лапи, пластири и мехлеми.

Въпреки че синапът не е популярен на Запад, макар че е бил, синапените пластири се използват в много части на света за лечение на задръствания в гърдите от настинки, грип, бронхит, както и бронхиална пневмония, синузит, плеврит, лумбаго и ишиас.

За да направите синапен пластир: смесете смачкани или смлени на прах синапени семена с брашно и добавете малко хладка вода, за да получите паста. Тази смес се разстила между две парчета плат от памук или лен и се увива в друг плат (стара фланела), след което се поставя на гърдите на пациента. Третирането на гърдите не трябва да превишава десет минути за възрастни, максимум от три до пет минути за деца и да не се прилага върху лицето.

Когато се използва синапена хартия, тя се потапя в топла вода и след това се поставя върху болезнените места на кожата.

Има препарати, които могат да се приемат вътрешно, за лечение на такива заболявания като конгестия, възпалителни ставни болки, за стимулиране на апетита и за предизвикване на повръщане. Но, трябва да се приемат много малки количества.

СинапДъвченето на семената или смилането им на прах и след това втриване с топла вода (не гореща, тъй като това ще разруши ензимите), ще освободи летливото синапено масло, наричано алилизотиоцианат.

В разредена форма, маслото може да се използва като мехлем за успокояване на болезнено възпалени артритни стави.

Спортистите го използват за намаляване на болките в мускулите.

Продават се и някои търговски продукти, съдържащи синапено масло, за отблъскване на кучета, котки и градински вредители.

Няколко капки масло от синап, добавени към ваната за крака, се прилагат за лечение на микози. За да приготвите вана за крака: трябва да подготвите подходящ съд, който позволява на топлата вода да облее краката на желаното място. Добавете 1 до 3 десертни лъжички синапено брашно във водата и разбъркайте. Оставете краката в този разтвор за не повече от десет минути.

Вани за цялото тяло и краката се използват за бързо повишаване на кръвообръщението и са особено полезни при главоболие или за стимулиране на кардиопулмоналната система при измръзване и съдово заболяване.

За да подготвите синапена вана за цялото тяло: смесете 100 до 200 грама синапено брашно в студена вода и изстискайте през кърпа в топлата вода на ваната.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Синапени пластири

Книги за самолечение

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още