Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Силните убеждения не се променят!

Изследователи от университета Емъри в Атланта, проследили поведението на 32 доброволци и стигнали до извода, че силните убеждения не се променят.

Първоначално, младите хора трябвало да направят тест на компютъра. Всички въпроси били свързани с личния живот на участниците и се различавали само по степента на сложност (били и безобидни, и провокативни, и социално-значими, например, отношението към забраната на абортите). Участниците трябвало да се съгласят или не съгласят с предложените твърдения.

След това резултатите от теста били разпечатани и с всеки от доброволците било проведено интервю. Грегъри Бърнс, ръководител на изследването, предложил на анкетираните, срещу заплащане да променят отговора си (цената за един въпрос достигнала до 100 $). В същото време, мозъците на хората били наблюдавани с ядрено-магнитен резонанс. “Ние измислихме този аукцион, за да проверим, доколко човека остава верен на убежденията си.

Ако участникът в експеримента отказваше да вземе пари за промяна на своето предишно становище, ние считахме това изявление на неизменно. Съответно, ако вземеше парите, смятахме тезата му за повърхностна”,- споделя Бърнс. По този начин, учените открили областта в мозъка, отговорна за предаността към силните убеждения (именно тези части на мозъка били особено активни по време на отказа от вземането на пари).

Откритието на американските учени показва, че засега на човека все още не може да се повлияе отвън. Мозъците ни остават безразлични към изкушенията, когато става дума за неизменни ценности. Вярно е, че е само въпрос на време и рано или късно все пак ще могат да ни манипулират.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Камъни и кристали

Свързани публикации