Количка

Самохипноза

Метод на самохипноза – самовнушение

Внушете си, че сте с красиви дрехи, за да бъдете по-приятни за дясната страна на мозъка.

Подобен резултат ще постигнете, като изключите аналитичната лява страна на мозъка, което може да стане чрез влизане в състояние на дълбока релаксация и медитация. Ние без усилие, съвсем естествено, навлизаме в такова състояние точно преди заспиване или при събуждане. В това състояние алфа-мозъчните вълни доминират.

Експериментирайте с различни методи за релаксация и медитация. Когато сте достигнали до пълно спокойствие или променено състояние на съзнанието, повторете мисловно или съвсем леко на глас, утвърждаването, което сте си избрали предварително. Освен това е препоръчително, мислено да се разходите през тялото си и да отправите положително внушение към всеки орган и система. В същото време, се опитайте да почувствате засилващия се поток от енергия във всяка една част.

Можете да започнете с главата и мислено или на глас да си казвате: “Мозъкът ми е здрав и уравновесен, косата ми е с естествен цвят, очите ми са силни, скалпа е спокоен, челото е спокойно, мускулите на врата са спокойни” и т.н., работете по този начин до долу, чак до пръстите на краката.

След това можете да споменете различните системи и функции, като: “нервната ми система е силна и балансирана, система ми от жлези е здрава и хармонична, храносмилателната ми система е силна и продуктивна”. Споменете и кръвообращението, имунната система, репродуктивната система и лимфната циркулация. Повтаряйте всяко внушение няколко пъти или за около половин минута.

Концентрирайте се за повече време върху проблемните области. Кажете на вашето тяло да се очисти от токсините и метаболитните остатъци. Почувствайте как токсичните енергии напускат тялото ви през краката и с дъха ви. Не мислете, когато правите тези внушения. Позволете им свободно да плават във вашия ум и ги задръжте спокойни за известно време. Насочете вниманието си върху усещането на различните части от тялото или на ефектите от всякакви други внушения. Вие сте в правилно състояние на ума, ако се сепвате от неочакван външен шум.

Преди да отворите очите си след събуждане, или когато завършвате своята медитация и упражнение за релаксация, дайте на себе си положително внушение. Можете да си кажете: “Когато преброя до пет, очите ми ще се отворят и аз ще се чувствам ободрен, енергичен и весел.” Тогава бройте бавно и се опитайте да усетите чувството на ободрен, енергичен и весел. Освен това, давайте си полезни внушения за спокоен сън или за решаване на специфични проблеми, точно преди заспиване.

На деца и възрастни хора (с тяхно съгласие!), могат също да се дават полезни внушения по време на сън. Започнете да им казвате, да продължават да спят, че всичко е добре и че ги обичате. След това повтаряйте специалното съобщение около десет пъти с много прости думи. При децата това често може да е свързано с нощно напикаване, поведенчески проблеми или училищна дейност. За себе си можете да използвате също записани предварително съобщения, които автоматично се включват и изключват.
Автор: Walter Last

Продължава >>>

Свързани публикации