Родолит

Чакри: IV чакра (Анахата)- сърдечна

Родолит- източник на страст

История и описание

Името „родолит“ идва от гръцка дума, която в превод означава „розов камък“. Родолитът е много рядък и затова толкова ценен скъпоценен камък, принадлежащ към голямата група на гранатите, разновидност на пиропа. Да бъде отделен като отделен вид пироп било решено през 1959 г. в Съединените щати. До 1959 година родолитът фигурира в света на минералите и скъпоценните камъни под различни наименования: аделаидски, австралийски или дори капски рубин, гарамантин, аризонски шпинел или бохемски гранат.

Камъкът бил на висока почит, дори преди получаването на собствено място в линията на минералите. Например, в добре познатата съкровищница на Лорета е запазен и до наши дни „унгарски бокал“. Чашата е украсена с доста масивни камъни, включително родолит. Тази културна ценност е дошла до наши дни от 1510 година. Особено ценни са големите екземпляри, които се намират относително рядко.

Оцветяването на минералите е в розово или лилаво-розово, особено ценен е с цвят на ягода. Блясъкът е копринен, стъклен. По цвят и външен вид този минерал често се бърка с алмандин и пироп. Днес родолита е изключително популярен и е сравнително скъп бижутерски камък. Рядко може да се намери в оригиналния си вид. В почти всички случаи се нуждае от обработка, тъй като кристалите трудно се образуват самостоятелно. Основните находища на родолит са в САЩ (за да бъдем точни, в Северна Каролина), Шри Ланка, Зимбабве, Кения, Танзания.

Лечебни свойства на родолита

Някои лечители вярват, че родолита оказва благоприятно влияние върху храносмилателната система и кръвообращението. Твърди се, че този минерал е добро средство за предпазване от заболявания на дихателната система. Литотерапевтите предполагат, че изделията с родолит повишават имунитета, а розовия цвят има благоприятен ефект върху нервната система, отнема последствията от стреса.

Магически свойства на родолита

Днес родолитът често се използва за направата на амулети и талисмани. Амулет във вид на кулон или висулка може да извади собственика от състояние на депресия, да му даде надежда за по-добър живот, да го зареди с живителна енергия. На жените се препоръчва да носят гривна с родолит на дясната ръка.

Тя ще придаде на своята собственичка увереност в себе си и ще усили нейната привлекателност. Този камък може да направи по-привлекателни за противоположния пол и мъжете. Родолитът възбужда страстта, дава увереност и сила, помага в разбирането на света около нас, носи примирие със себе си и дарява с вътрешна хармония.

Талисмани и амулети

Като талисман родолитът е подходящ за хора, заемащи високи постове, с власт, както и за политици. Талисманът с този камък помага срещу фатални грешки, подсилва своя собственик с повече енергия, предпазва го от пристъпи на неконтролируем гняв.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални елексири- лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Последни публикации

Продукти

Свързани публикации

vezuvianit-idiokraz
Литотерапия (Лечение с камъни)

Везувианит (идиокраз)

Чакри: въздейства в зависимост от цвета на камъка Камък на хармонията и красотата История и описание Името на минерала „везувианит” е дадено през 18 век

Прочетете още
литотерапия камък туритела
Литотерапия (Лечение с камъни)

Туритела

Чакри: въздейства на всички чакри Камък на приятелството и щастието  История и описание Турителата е вид ахат, чиято окраска наподобява черупка на костенурка, затова и

Прочетете още
литотерапия камък моокаит
Литотерапия (Лечение с камъни)

Моокаит

Чакри: I чакра Манипура и IV чакра (Анахата)- сърдечна Камък на силата и любовта История и описание Името моокаит е използвано най-напред от бижутерите, днес

Прочетете още