Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Родохрозит

Камък родохрозит – “розата на инките”

Чакри: IV чакра (Анахата) – сърдечна

История и описание

Името на камъка е свързано с неговия розов оттенък (от гръцката дума “родон” – “роза”, “розов”). Има, обаче, и червени, кафяви и дори почти безцветни родохрозити. Зеленикавите родохрозити малко напомнят на малахита.

Родохрозитът е красив и евтин полу-скъпоценен камък. От химическа гледна точка той е манганов карбонат. Неговата твърдост е малко по-ниска, отколкото на приличащия на него Родонит. От родохрозит често се правят различни декорации. Блясъкът е стъклен. Други имена на минерала и негови разновидности са: роза на инките, манганов шпат.

Находища на родохрозит съществуват в Аржентина, Унгария, Германия и САЩ. В Аржентина, в древните сребърни мини на инките се срещат уникални сталактити от родохрозит, може би затова в Южна Америка, родохрозита е известен като “розата на инките”. В Русия родохрозитни находища са открити в Урал и Байкалския регион. Родохрозитът, добиван в Монголия, се отличава с най-чисто розово оцветяване.

Лечебни свойства на родохрозита

В литотерапията топчета от родохрозит се използват за общо укрепващ масаж. Смята се, че украшенията с родохрозит пречистват кръвта от токсините и подобряват зрението. Литотерапевтите препоръчват няколко минути на ден да се гледа в родохрозит за почивка на очите и профилактика срещу очни заболявания.

Някои козметици препоръчват масаж на лицето с малки топчета родохрозит за подобряване на кръвообращението и повишаване еластичността на кожата.

Магически свойства на родохрозита

камък родохрозитВ Монголия бижу с родохрозит се носи, за да донесе любов, да успокои бурните емоции и запълни душата с жизнена енергия. Подобни вярвания съществували и сред индианците от Южна Америка. Може би тези представи са възникнали заради характерния цвят на родохрозита. Интересно е, че по време на строителството на сватбения дворец в Улан Батор (Монголия) за облицовка на стените е бил избран, именно, родохрозит.

Магическите свойства на родохрозита са известни в много страни по света. Почти навсякъде камъкът символизира любов, жизненост, страст и жажда за знания. На изток бижутата с родохрозит се явяват и амулети за успех сред противоположния пол. Тези амулети защитават собственика си от неконтролиран гняв, предпазват го от зли магии и зли очи. Родохрозитът носи хармония и щастие в семейния живот, храни с жизнена енергия.

Влияние върху чакрите

Камъкът въздейства върху сърдечносъдовата система, гърдите, гърба и ръцете, това е чакрата на любовта, укрепва волята.

Талисмани и амулети

Като талисман, най-добре е да се използва украшение от камък родохрозит. Такъв талисман ще донесе успех, признание и семейно щастие. Фигурката с животно от този камък, ще бъде добър талисман, който ще донесе мир и просперитет в дома на собственика си, като в същото време ще пази жилището от отрицателната енергия на завистливите хора.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Книги за самолечение

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още