Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Пушенето е рисков фактор за деменция

Американски учени установили, че пушенето повече от два пъти повишава риска от развитие на болест на Алцхаймер и васкуларна деменция (втората най-често срещана форма на деменция), съобщава CNN.

Сътрудници на изследователско подразделение в медицинския консорциум Kaiser Permanente в Оукланд, Калифорния, анализирали данни за пушенето на повече от 21 хиляди клиента. Те били наблюдавани в клиничния консорциум от 1979 до 1985. Всички по това време били на 50-60 години. През периода от 1994 до 2008 редица от тези пациенти развили някаква форма на деменция.

Сравнявайки тези данни, изследователите изчислили, че при хората, пушещи повече от два пакета цигари на ден, рискът от болестта на Алцхаймер се увеличава със 157%. А риска от съдова деменция – със 172%. Половин кутия цигари дневно увеличава общия риск и от двете форми на деменция с 37 %, а от една до две кутии с 44 %.

Точният механизъм на това действие на пушенето засега не е известен. Както отбелязва независимият експерт, Кенет Хепбърн (Kenneth Hepburn), тези показатели могат да бъдат изменени. Някои от пушачите са починали по други причини, преди да достигнат до деменция.

Според изследователя Рейчъл Уитмър (Rachel Whitmer), получените резултати са още едно доказателство, че макар от деменцията най-често да страдат възрастни хора, контролирането на риска от нейното развитие трябва да се прави през целия живот.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Свързани публикации