Празиолит

Чакри: IV чакра (Анахата)- сърдечна

Празиолит – камък с чар

История и описание

Празиолитът е камък, чиито свойства отдавна са изучени от човечеството. Това е вид кристален кварц и получава името си, заради зеления цвят, в превод от гръцки „prazon“- праз лук. Празиолитът се споменава за първи път през 6 век преди новата ера под името „празитис“. Външно камъкът прилича на турмалин, берил или оливин. Изключително рядко в природата може да се намери кварц с уникален зелен цвят. Находища на подобни минерали има в целия свят. Малки количества се намират в Русия, Полша (Долна Силезия) и Съединените щати (Калифорния и Невада).

Уникални камъни с наситен маслинено- зелен цвят са намерени в Индия. По тази причина доскоро „лучения камък“ се получаваше главно по изкуствен начин, но в последно време се откриват много нови находища с празиолит с високо качество. Освен това, камъкът има една неприятна особеност- под въздействието на слънчевата светлина се превръща в планински кристал и напълно губи своя уникален цвят, а накитите с него не трябва да имат допир с вода, по същата причина. Оцветяването на камъните може да бъде в светло- зелено, изумрудено, бледо- зелено, лимонено.

Лечебни свойства на празиолита

Лечебните свойства на камъка са многостранни. Той често се използва от народните лечители. Знахарите препоръчват филтриране на водата с празиолит- именно така той може да донесе максимална полза за организма. Положителен ефект може да има и водата (минерален елексир), в която е имало празиолит, тази вода трябва да се използва за козметични цели.

Народните рецепти твърдят, че ако се измивате с такава вода, можете бързо да подмладите кожата си, да подобрите нейното състояние, да се избавите от пъпките. Литотерапевтите твърдят, че празиолита има благотворен ефект върху дихателната система, облекчава настинките и помага за бързото оздравяване.

Магически свойства на празиолита

В древността се смятало, че всички кварцове (към които спада и празиолита) са астралната кожа на планетата, а кристалите са вид записващи устройства, които надеждно съхраняват сигналите изпратени от Вселената. В момента, много експерти в тази област твърдят, че празиолита има магически свойства и е камък на илюзиите.

Само опитни гадатели, магове и медиуми могат да го използват в своите ритуали. На неопитния човек този магически камък ще донесе самозалъгване, объркване или ще покаже картини от желаното безоблачно бъдеще, което съществува само във въображението на питащия. Все пак камъка има и благотворно и положително въздействие върху тези, които постоянно го носят, като подобрява паметта, развива въображението, подобрява речта, активира умствените процеси.

Талисмани и амулети

В комбинация със сребро празиолитът може да привлече късмет, успех, да прогони лошите мисли, да разсее тревогите и страховете. Накитът с празиолит ще направи човека по- искрен, добър и чистосърдечен. Като подарък, този камък може да се подарява на близки роднини или хора, които са ви близки духовно- в този случай, действието му ще бъде максимално насочено.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални елексири- лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Интересуват ви и други камъни

Последни публикации

Продукти

Свързани публикации

vezuvianit-idiokraz
Литотерапия (Лечение с камъни)

Везувианит (идиокраз)

Чакри: въздейства в зависимост от цвета на камъка Камък на хармонията и красотата История и описание Името на минерала „везувианит” е дадено през 18 век

Прочетете още
литотерапия камък туритела
Литотерапия (Лечение с камъни)

Туритела

Чакри: въздейства на всички чакри Камък на приятелството и щастието  История и описание Турителата е вид ахат, чиято окраска наподобява черупка на костенурка, затова и

Прочетете още
литотерапия камък моокаит
Литотерапия (Лечение с камъни)

Моокаит

Чакри: I чакра Манипура и IV чакра (Анахата)- сърдечна Камък на силата и любовта История и описание Името моокаит е използвано най-напред от бижутерите, днес

Прочетете още