Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

По-малко сол, по- ранна смърт: солете!

Диетата със силно намаляване на солта увеличава риска от смърт от сърдечно заболяване с 4 пъти, доказали белгийските учени. Днес ни призовават постоянно да консумираме по-малко сол! Оказва се, че не си струва безусловно да се следва този “здравословен” принцип. Във всеки случай, не от всички.

В продължение на осем години, учените наблюдавали състоянието на здравето на повече от три хиляди души (3,681) на възраст над 40 години. Измервали нивата на натрий в урината им, по която съдели за количество консумирана сол от човека. И се оказало, че сред пациентите с ниско съдържание на натрий, т.е. тези, които ядели по- малко сол, четири пъти по-често се наблюдавали случаи на смърт от сърдечносъдови заболявания, в сравнение с тези, чието ниво на натрий било повишено.

“Нашите резултати противоречат на общоприетото мнение, че продължителността на живота се увеличава, а разходите за лечение на заболявания намаляват при по-ниско потребление на сол – не скриват изследователите. Те са в противоречие с настоящите препоръки за безразборно намаляване на приема на сол.”

Според учените, общоприетите съвети на лекарите, които предлагат да се ограничи приема на солта до 1500 милиграма на ден – са ефективни, ако човека има високо кръвно налягане или застойна сърдечна недостатъчност. Що се отнася до останалите, учените смятат, че опасното влияние на солта върху здравето им е твърде преувеличено.

През май миналата година, британските експерти вече направиха подобно изявление, че няма голяма полза от ограничаване на солта в диетата, като основата за него са резултатите от изследвания на 6000 души. Но се оказва, че храненето с ниско съдържание на сол е не просто неефективно, но и опасно за здравето и живота. В случаите, когато човек има изтощени надбъбречни жлези, той просто се нуждае от сол!

Симптомите на това заболяване включват силна раздразнителност, постоянно чувство на глад, ниско кръвно налягане, както и склонност към тежка физическа, умствена и емоционална слабост, стрес. Солта в такава ситуация поддържа жлезите в добро работно състояние.

Коя сол е най-добра?

Експертите препоръчват морската сол, в която има добра комбинация от минерали. Освен това, не е подобрявана и допълнително обработвана като готварската! Морската е много по – полезна за здравето!

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Камъни и кристали

Свързани публикации