Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Папая (Papayas, Papaya, Pawpaw)

Наименование: Папая (Papayas, Papaya, Pawpaw)
Ботаническо име: Carica Papaya
Семейство Папаеви (Caricaceae)

Описание

Името “pawpaw” не бива да се бърка с плодовете, със същото име, от семейството на Аноната, което е свързано с Черимоята и тропическото дърво Anona.

В Австралия и Нова Зеландия, папаята (C. papaya) се нарича “paw paw”, докато наричаната “paw paw” в Северна Америка – Asimina tribola (Семейство Annonaceae) не е свързана с папаята. Единственото нещо, което свързва двете е, че и двете могат да се използват за медицински цели.

Най-малко осем други видове от рода Carica, включително babaco, дават годни за консумация плодове. Планинската папая от Андите, C. candamarcensis, отдавна се използва за готвене поради високото си съдържание на папаин. Папаята е местен плод в Източна и Централна Америка и е култивирана много преди пристигането на европейците.

ПапаяРастението Папая расте бързо, като достига височина повече от 25 фута и е източник на мека дървесина. Огромните пръстеновидни листа образуват спирала, подобна на тази на палмовото дърво. Растението дава плодове в рамките на една година, като продължава да ги дава още две години преди дървото да бъде отсечено.

Дървото вирее при температури от 25 ° C и не харесва бури и ветрове. То също така изисква добър дренаж, защото корените изгниват, ако са подгизнали. Сланата също убива дървото. То расте добре в съдове, което го прави идеално за стайно растение, което може се постави отвън през пролетта, веднага, след като премине опасността от измръзване.

Плодовете висят на големи гроздове около централното стъбло. Някои сортове остават зелени, след като узреят, но повечето имат кора, която става жълта или оранжева. Без значение какъв цвят имат, всички плодове имат изобилие от черни семена в централната кухина. Семената са годни за консумация и много питателни, но имат много пикантен, лютив вкус. Те често се използват за медицински цели.

Използвани части
Листа; кожа; семена; кората на дървото; корени; млади филизи; цветове и разбира се, плодовете.

Традиционна употреба

Меките, сочни сладки плодове имат вкус на смес между пъпеш и праскова. Листата също се използват за медицински цели, младите филизи могат да бъдат използвани за салати, след като достигнат на височина от около 50 см. За медицински цели, пресните листа са по-ценни и по-хранителни от плода.

Папаята има прекрасни плодове с много антиоксиданти, не само витамин Е, но също така и много витамин А като каротин и повече витамин С от портокалите. Тя също е отличен източник на калций, калий, желязо, В-витамини и протеини. Наред с тези хранителни вещества, папаинът е причината повечето хора да са запознати с този плод.

ПапаяЕнзимът папаин помага за преобразуването на протеините в различни аминокиселини, включително аргинин, който влияе върху човешкия хормон на растежа, за увеличаване на мускулния тонус и намаляване на мазнините в тялото. Този ензим е способен да асимилира тридесет и пет пъти повече протеини, отколкото е собственото му тегло.

Учените смятат, че папаинът е по-силен протеиново- асимилиращ ензим от собствения на тялото пепсин или панкреатин, които стават неактивни, ако стомашната киселина е малко.

Папаинът, от друга страна, остава активен, независимо от това дали средата е кисела, алкална или неутрална! В същото време, изследванията показват, че папаинът може да бъде ефективен в борбата срещу рака, тъй като разгражда протеиновото вещество, наречено фибрин, открито във всички ракови клетки и по този начин предотвратява метастазите, включително потиска растежа на раковите клетки на млечната жлеза.

Пациенти, приемащи папаеви ензими, са показали по-бързо възстановяване след операция, лъчетерапия и химиотерапия. Но, повечето хора не знаят, къде се намира този ценен ензим. Почти няма папаин в напълно узрелите плодове, но има изобилие от него в листата и зелените плодове. Освен това, количеството папаин значително варира при различните видове. Подобно на папаина, папаята съдържа и друг ензим- мирозин и алкалоида- карпаин, който успокоява сърцето, бронхите и мускулите.

Смесването на зелени плодове, няколко семена, месеста част и кора в една напитка, е един от начините да увеличите хранителните вещества, както и да се възползвате от жизненоважните храносмилателни ензими. Узрялата зелена папая съдържа и друг ензим, който работи заедно с папаина в усвояването на въглехидратите и мазнините. Той също така притежава антисептични свойства, което помага за предотвратяване свръх растежа на нежеланите чревни бактерии и паразити.

Въпреки че зелените плодове не са толкова вкусни като узрелите, те съдържат само около две трети от въглехидратите на зрелите плодове и два пъти повече смилаеми протеини. Но, те съдържат и по-малко витамин A.

Кората на плодовете, се смята за най-мощната част от папаята, която се използва за медицински цели. Добре е да се използва само кора от органична папая, расла без химикали, тъй като няма да доведе до подобряване на здравето.

ПапаяОколо една четвърт от семената съдържат лесносмилаем протеин и могат да се използват за премахване на чревни паразити.

Въпреки че семената са меки и е достатъчно да се сдъвкат, са много люти и затова е добре да се смелят и смесят с нещо или да се поглъщат бързо с някакъв сок, ако е нужно да се приема по-голямо количество с тази цел. Нужни са около двадесет семена за около пет дни, за да премахнете най-ефективно всички чревни паразити.

Папаята също ефикасно детоксицира тялото, ускорява обменните процеси и повишава отстраняването на токсините. Възстановява ензимите в организма, което намалява напрежението върху вътрешните органи и укрепва имунната система. Тя също така конвертира аминокиселината аргинин, която е основна аминокиселина, влияеща върху правилната клетъчна функция.

През 1875 британският лекар Лукас ( T. P. Lucas) открива лечебната стойност на папаята и започва да лекува пациенти само с папая в болницата в Бризбейн, Австралия. Населението в Папуа, Нова Гвинея, използва папаята за кожата и за лечение на обриви или слънчево изгаряне, или с постоянно приложение, отстраняват кафявите старчески петна.

Местното население в тихоокеанските острови използва всички части на папаевото дърво за медицински цели – листа; кожа; семена; кората на дървото; корени; цветове и разбира се, плодовете. Южна Американските жени масажират гърдите си с тънки резени от зелена папая, за да стимулират млечните жлези.

Яденето на плодовете осигурява енергия и хранителни вещества, както за тях самите, така и за бебето. Папаевата дървесна кора се използва като лечебно средство при зъбобол, а чайовете от цветове за лечение на бронхиални инфекции. От векове, чайовете, направени от корените, са били използвани за изчистване от паразити и за облекчаване на кръвоизливи, бъбречни колики и жълтеница.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за самолечение

Фреш от папая (Papaw Smoothie)

Аминокиселини

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още