Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

От пресните сокове има повече вреда, отколкото полза?

От пресните сокове има повече вреда, отколкото полза? И кои от тях са противопоказни при различни проблеми с организма?! Австралийски учени под ръководството на проф. Рос Бътлър от Университета на Южна Австралия (Сидни) направили редица изследвания, посветени на това, как всъщност действат на тялото признатите от всички източници на витамини.

Резултатите показали, че на достатъчно висок процент от хората, фрешовете като цяло са им противопоказни! И тези хора дори не са наясно, че страдат от заболяване – фруктозна малабсорбция (т.е. непоносимост към фруктоза). Професор Бътлър изброява някои предупредителни симптоми за този проблем: – Обикновено, болките в стомаха, подуването на корема и диарията, могат да се появят дори след изпиване на само една чаша плодов сок.

И проблемът тук не е в качеството на продукта, а в неспособността на организма да преработва естествената захар, съдържаща се в сока. За един от най -“коварните” в този случай, е признат ябълковия сок. В хода на изследването лекарите внимателно проучили симптомите и диагнозата на няколко хиляди деца и възрастни, които се оплаквали от храносмилателната система.

При 80% от децата на възраст до 1 година и 40% от деца на възраст от 1 до 6 години била открита непоносимост към фруктозата. Същата диагноза била поставена и на повече от 30% от младите хора под 16 години и възрастните. Професор Бътлър отбелязва също, че нетърпимостта към фруктозата може да бъде основната причина за появата на синдрома на дразнимото черво, който статистически се среща у всеки пети жител на Австралия.

Диетологът Светлана Бережная съветва при някои заболявания да се отнасяте с повишено внимание към пресните плодови сокове:

– Гроздовият сок – е противопоказен при хора с диабет, хроничен фарингит, стомашни язви, затлъстяване и колит. Гроздовият сок ускорява развитието на кариеса, след неговата употреба е добре да изплаквате устата си с разтвор на сода за хляб.
– Черешовият, ябълковият сок – могат да влошат състояния като язва, гастрит с висока киселинност и колит.
– Сокът от круша, дюля – противопоказен при язва и гастрит.
– Сокът от грейпфрут – при проблеми с черния дроб, задстомашната жлеза (панкреатит).
– Доматеният сок – при камъни в жлъчката, проблеми с червата.
– Сокът от моркови – при алергии, заболявания на черния дроб.
– Сокът от цвекло – при нарушения на метаболизма, особено при камъни в пикочните пътища (уролитиаза).

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Камъни и кристали

Свързани публикации