Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Омега-3 мастните киселини повишават мускулния синтез в напреднала възраст

Омега-3 мастните киселини повишават мускулния синтез в напреднала възраст

С напредването на възрастта се появява склонност към загуба на мускулна тъкан (известна като саркопения). Ако не до друго, саркопенията може да доведе до слабост, която на свой ред може да ни принуди да бъдем неподвижни, склонни към падане и все по-зависими от другите за своите ежедневни нужди.

Един от начините да запазим мускулите, когато сме на възраст, е редовното движение. Беше установено също, че витамин Д има потенциал да подобрява мускулната сила (без физически натоварвания). Тази седмица прочетох за изследване, което изглежда, е установило още един фактор, който може да се подобри функцията на мускулите – омега-3 мастните киселини.

В това изследване, две групи възрастни хора (над 65 години) приемали добавки с омега-3 мастните киселини или царевично олио за период от 8 седмици. Съотношението на EPA и DHA в добавката с омега-3, било съответно 1,86 грама и 1,5 грама на ден.

В сравнение с групата, която приемала царевично олио, групата, приемаща омега-3 подобрила мускулния синтез в резултат на увеличени аминокиселини и инсулинова доставка (аминокиселините са градивните елементи на мускулния протеин, а инсулина улеснява транспорта на аминокиселините в мускулите клетки). Авторите на изследването посочват, че не е ясно, как точно омега-3 мастните киселини оказват това положително въздействие.

Това, което обаче е ясно, е, че ефектът не е свързан с противовъзпалителните свойства на омега-3 мазнините. Какъвто и да е механизма, това изследване дава още едно доказателство, че омега-3 мазнините са полезни за здравето.

Референции: Smith GI, et al. Dietary omega-3 fatty acid supplementation increases the rate of muscle protein synthesis in older adults: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr 15 December 2010 [epub ahead of print]

Източник: drbriffa.com

За повече информация относно Омега-3 мазнините вижте статията:

Витамин Ф (F). Опорна точка…

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Свързани публикации