Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Облекчаване на болката с едно движение на ръцете?!

Кръстосването на ръцете може да заблуди мозъка и да доведе до облекчаване на болката, както установили учените. По такъв прост начин може да не се прибягва до лекарства за болката. Изследователи от британския Университетски колеж в Лондон открили, че ако след изгаряне на китката или някаква подобна травма, потърпевшия скръсти ръце на гърдите, той може значително да намали силата на болката.

По този начин, може да се обърка мозъка, който престава да разбира, къде точно се намира източникът на болката. Трябва да се отбележи, че изследванията били проведени изключително за ръцете и болките в тях, други части на тялото не били проверявани. С помощта на лазер, учените генерирали усещане за болка с убождане, без да докосват кожата, което продължило четири милисекунди.

Първоначално доброволците стояли със скръстени ръце, а след това убождането било повторено при друга позиция на ръцете. Осемте доброволци съобщавали на изследователите за силата на болката, освен това с помощта на специално оборудване сканирали мозъка. И разказите на доброволците, и сканирането на електромагнитните колебания на мозъка показали, че при скръстени ръце нивото на болка е значително по-ниско.

“Може би, ако чувстваме болка в някое място на ръцете, ние трябва не само силно да го притискаме, както обикновено се случва, но и да скръстим ръце на гърдите. – смята, авторът на изследването д-р Джандоменико Ланети. – Обикновено лявото полукълбо на мозъка контролира дясната ръка, а дясното лявата, и тези полукълба пазят един вид картите на лявото и дясното пространство.

Когато скръстим ръце, картите не се активират, защото мозъка се обърква за известно време. Това позволява намаляването на проявите на различни чувства, в това число и облекчаване на болката.”

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Упражнения

Свързани публикации