Естествено е желанието на всяка майка да покаже на дъщеря си, че тя е най-красивата в света. Но авторитетен детски психолог от Великобритания смята, че жените по този начин увреждат психиката на детето. Коя любяща майка не е казвала на дъщеря си, че тя е „умна“, „красива“ и „принцеса“? По този начин тя не само повишава детското самочувствие, но също се опитва и да му покаже любовта си.

Обаче, в действителност, за детската психика това е опасно: момичетата от най-ранна възраст получават от своите майки неправилна нагласа, която може да съсипе живота им. Семейният психолог д-р Линда Блум смята, че майката не трябва да поставя над всичко друго външността на своята дъщеря. Не бива да се говори за това, че тя е „най-красивата на света“, защото тогава детето започва да вярва, че най-важното нещо в живота е външния вид и красота.

„Съвременната масова култура издига в култ красотата,- казва д-р Блум- За това тръбят вестниците и списанията, това се внушава от телевизията и киното. Децата виждат, че главното богатство на жената е външния вид, красота и сексапил. Некрасива, означава неудачница, която никой не обича. А майката едва ли не от раждането внушава същото нещо, извращавайки детската психика.“

Ако момичето, от ранно детство е настроено да бъде „принцеса“ и след това забелязва, че не отговаря на тези критерии, то в нейния живот започват проблеми. Детето може да гладува заради пропорциите на модел, да търси пари от родителите за пластични операции, страда от депресия. В някои болници на Англия вече се срещат седемгодишни пациентки с анорексия.

Проучванията показват, че 50% от момичетата на 12 години смятат своята фигура за „несполучлива“. Процента операции за увеличаване на бюста сред тийнейджърките, само през миналата година, е нараснал със 150%. „Трябва да внушавате на детето си, че красотата далеч не е най-важното- съветва Блум- Възхвалявайте любовта към знанията, добротата и външната спретнатост и се опитвайте да убедите дъщеря си, че всеки човек по природа е различен.

И преди всичко, че се ценят не тези, които приличат на някои модели и актриси, а тези, които не приличат на никой друг!“ 

Още по темата

Книги за изчистване на организма

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

 Упражнения