Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Не наричайте дъщеря си красавица!

Естествено е желанието на всяка майка да покаже на дъщеря си, че тя е най-красивата в света. Но авторитетен детски психолог от Великобритания смята, че жените по този начин увреждат психиката на детето. Коя любяща майка не е казвала на дъщеря си, че тя е “умна”, “красива” и “принцеса”? По този начин тя не само повишава детското самочувствие, но също се опитва и да му покаже любовта си.

Обаче, в действителност, за детската психика това е опасно: момичетата от най-ранна възраст получават от своите майки неправилна нагласа, която може да съсипе живота им. Семейният психолог д-р Линда Блум смята, че майката не трябва да поставя над всичко друго външността на своята дъщеря. Не бива да се говори за това, че тя е “най-красивата на света”, защото тогава детето започва да вярва, че най-важното нещо в живота е външния вид и красота.

“Съвременната масова култура издига в култ красотата, – казва д-р Блум – За това тръбят вестниците и списанията, това се внушава от телевизията и киното. Децата виждат, че главното богатство на жената е външния вид, красота и сексапил. Некрасива, означава неудачница, която никой не обича. А майката едва ли не от раждането внушава същото нещо, извращавайки детската психика.”

Ако момичето, от ранно детство е настроено да бъде “принцеса” и след това забелязва, че не отговаря на тези критерии, то в нейния живот започват проблеми. Детето може да гладува заради пропорциите на модел, да търси пари от родителите за пластични операции, страда от депресия. В някои болници на Англия вече се срещат седемгодишни пациентки с анорексия.

Проучванията показват, че 50% от момичетата на 12 години смятат своята фигура за “несполучлива”. Процента операции за увеличаване на бюста сред тийнейджърките, само през миналата година, е нараснал със 150%. “Трябва да внушавате на детето си, че красотата далеч не е най-важното – съветва Блум – Възхвалявайте любовта към знанията, добротата и външната спретнатост и се опитвайте да убедите дъщеря си, че всеки човек по природа е различен.

И преди всичко, че се ценят не тези, които приличат на някои модели и актриси, а тези, които не приличат на никой друг!”

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Упражнения

Свързани публикации