Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Не гледайте всичко!

Израелски специалисти смятат, че негативните новини, за терористични атаки и други подобни, създават “косвена заплаха” за психичното здраве на зрителя. Честите наблюдения на сцени на тероризъм и политическо насилие оказват отрицателен ефект върху психиката на зрителите. Е, какво показват днес по “кутията”? Как някого ограбили, новини за насилници, природни бедствия, пътно – транспортни произшествия и нарушения на закона?

Сега ще разберем … по-добре не бързайте! За никого не е тайна, че подобна “забавна” информация може да доведе до лошо настроение и психо – емоционални разстройства. За да привлекат зрители и в преследване на сензационни новини, медиите няма да пропуснат възможността да поукрасят всеки социален “негатив”.

Да, това е разбираемо: по-популярен – повече от приходи. А кой в днешно време не иска да живее “достойно”? Такова е нашето общество. Но, ние няма да се ровим в причините за моралната криза, тъй като преди всичко се интересуваме от проблема с психичното здраве.

Оказва се, че от телевизионните екрани и компютри, от радиото и вестниците върху нас се изсипва огромно количество негативна информация, което от своя страна се отразява върху състоянието на нашия организъм, както психически, така и физически. Както беше съобщено от Ami-tass, било проведено поредното изследване от учени – психиатри от Университета в Хайфа за влиянието на гледането на негативна информация.

В изследването израелските учени предложили на участниците в експеримента да гледат около 40 епизода със сцени на терор и безредици на политическа основа. Контролната група участници гледали обичайните новини за деня без негативна окраска. Представителите на първата група, наблюдаващи “негативните” новини открили в себе си по-ниски нива на психологически ресурси. При тях се променило към влошаване усещането за успех, задължения и други психологически характеристики.

Освен това, те отбелязали значително влошаване на настроението и чувствали много неприятни преживявания. И това са само моментни резултати от експеримента, а какво очаква участниците при ежедневно гледане на такива фрагменти? Разбира се, медиите играят важна роля за информирането на населението, но защо трябва да има толкова много пикантни криминални подробности?

При такова положение, остава ни най-сигурният начин – профилактично превключване от престъпленията и негативизма към нещо по-позитивно, по този начин ще съхраним душевното си спокойствие. Да не забравяме и за крехката психика на децата ни – веднага ги дърпайте далеч от телевизионния екран и компютърния монитор.

Не забравяйте, че неприятните преживявания и негативното психоемоционално състояние – са пряк път за развиване на болести.

Автор: Кирил Белан

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Упражнения

Свързани публикации