Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Назоваха елемента, който предпазва от всички болести

Селенът, предпазващ от всички болести!

Експертите посочиха таблетката, която си струва да се пие редовно за укрепване на здравето. Интересното е, че по-голямата част от хората дори не са чували за нея. Кой би могъл да си помисли, че земята под краката ни, може да е причината за най- различни здравословни проблеми от сърдечносъдови заболявания и диабет от втори тип до възпалени жлези и рак?

Именно така смятат някои експерти, които твърдят, че заради ниското ниво на селен, в организма на съвременния човек, се развиват толкова много болести. Селенът се използва от организма за създаване на “селенопротеини”, които действат като антиоксиданти, не допускайки увреждане на клетките. Има все повече доказателства, че нивото на селен играе ключова роля в нашето здраве.

Миналата седмица учени от Университета на Източна Англия откриха, че хората, които консумират големи количества от този елемент, заедно с витамините С и Е, с 67% по-малко страдат от рак на панкреаса, който е най-смъртоносния. В миналото, науката установи, че високите нива на селен в напреднала възраст, подобряват функцията на мозъка. Единственият проблем е, че повечето от нас имат недостиг на селен.

Най-богатите източници на селен са бразилските орехи, бобовите растения, черния дроб и рибата. Селен има също и в зърнените храни, хляба, месото и пилетата. Но, поради факта, че нивото на този елемент в почвата е малко, нито кравите, нито растенията ще успеят да получат достатъчно селен, който след това да предадат на хората. Ето защо, неговото съдържание е много малко в зеленчуците, месото и зърнените храни. Лекарите съветват да се приемат най-малко 200 микрограма селен на ден.

Идеални за тази цел са добавки, съдържащи този елемент. Също така, не забравяйте да наблягате на храните, богати на селен. в 100 грама бразилски орехи- 245 мкг, в 100 грама сардини- 38 мкг, в 100 грама скариди- 16 мкг, в 100 грама яйца- 11 мкг, в 100 грама червено месо, без мазнини- 10 мкг.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации