Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Моокаит

Моокаит – камък на силата и любовта

Чакри: I чакра Манипура и IV чакра (Анахата)- сърдечна

История и описание

Името моокаит е използвано най-напред от бижутерите, днес то вече има широко приложение. Откриването на камъка е неотдавна- преди 30 години в местността Мyкa-Кpик и тя дава името на камъка. „Моока” в превод от езика на австралийските туземци означава „течаща вода“. Екзотичният произход на камъка му дава други имена: океански яспис и австралийски ахат.

Моокаитът е форма на яспис. Но, учените го определят като друг вид, защото е малко по-различен от оригиналния яспис. Оцветяването на камъка се променя в зависимост от осветлението, което го прави привлекателен, тайнствен и интересен.

Блясъкът е стъклен и непрозрачен, плътен. Цветовете, в които се среща са: червен, жълт, бял, розов, пурпурен, оранжев, тъмно жълто и бордо, с ярък цвят. Камъните могат да имат рисунъци- точки, пейзажи, петна. Жълтият и зеленият цвят на минерала се дължи на хрома и желязото, а червените нюанси на мангана.

Находищата на моокаит са малко: добива се в Австралия (Мика-Крик) и на остров Мадагаскар.

Лечебни свойства на камък моокаит

Влиянието на камъка върху човека е голямо. Терапевтите използват минерала за лечение на хрема, пародонтоза, ангина, възпаления, спира кръвотечението от носа, екзема, заздравяване на рани. Лекува кожата при слънчево слънчево изгаряне, бори се с треската. Укрепва имунната система и възстановява отслабения организъм. Това е средство срещу сърбеж при ухапване от насекомо.

Моокаитът изчиства кръвта от токсични вещества, повишава хемоглобина. Затова той е незаменим при анемия. Кристалите се използват при повишена температура, алергия, мигрена, силно потооделяне.

Литотерапевтите твърдят, че ясписа помага за укрепването на черния дроб и жлъчния мехур. Камъкът има положителен ефект върху дихателните органи. Очиства организма от шлаки, ускорява метаболизма, следователно е ефективно средство за отслабване. Той влияе на бъбреците и половите органи. Моокаитът ще помогне за зачеване и ще облекчи раждането.

mookaitМинерални укрепва сърцето и съдовете. Отнема стреса и извежда болния от депресивно състояние, помага му да се успокои. Затова през нощта камъка се поставя под възглавницата.

Този вид яспис е защитен минерал с голяма сила. Препоръчва се носенето на камъка като амулет, по-близо до тялото. За децата е препоръчително амулета да се поставя под матрака.

Моокаитът не е подходящ за хора, които имат нощни кошмари и страдат от безсъние.

Магически свойства на камък моокаит

Минералът дарява щастие, мъдрост, сила, храброст. Това е минерал на яснотата, която дарява човека с интуиция и трезва мисъл. От древни времена съдове от яспис са били използвани за различни ритуали. Знаещият с помощта на магическия камък ще се зареди с положителна енергия. Езотериците използват минерала за медитация. Те вярват, че чрез кристала получават достъп до заключена мистична информация и астрала.

Моокаитът дисциплинира мързеливите хора, които са свикнали да отлагат работата за утре. Минералът е свързван с достойнството, затова талисман с камъка е желателно да се взема на работата. Амулетът от моокаит привлича печеливши бизнес сделки. Допринася за развитието на организаторски и творчески способности. Езотериците съветват интровертните хора да си вземат такъв камък. Минералът ще им помогне да затвърдят позицията си в обществото.

Мooкaитът се използва в много области на живота: помага да се открие таланта, заложен в човека, затова се препоръчва за млади хора, повишава сексуалността, прави собственика си по-привлекателен, премахва комплексите му, удължава удоволствието при полов акт, развива търпението, прогонва мъката, глупавите мисли, изпълва сърцето с радост, защитава духовния мир, както и физическото тяло на човека.

В много храмове от каменни фрагменти се правело кухо подово покритие. Това предпазвало светилището от проникване на злото. Обредните предмети били съхранявани в кутии от този кристал.

Ако украсите дома си с моокаит, то в него ще се възцари идилия. Кристалът гаси семейните скандали и кавги. Моокаитът го държат в къщата като пазач, който предпазва от злонамерени и лоши гости. Съвременните магове смятат, че минералът ще прогони и крадеца.

Моокаитът е в състояние да защити собственика си и от нападение на диви животни. Друго приложение на камъка: ако поставите минерала в джоба си, той ще ви предпази от зли очи. Подобен талисман е незаменим спътник на пътуващите. Археолозите с помощта на австралийския яспис разкриват тайните на миналото.

Талисмани и амулети

Камъкът е подходящ за пътешественици, археолози, творци, бизнесмени, професии, свързани с контакти с много хора.

Съвместимост с други камъни

Моокаитът добре се съчетава с изумруд, хелиотроп и сапфир. Нежелана комбинация е с перли, хризолит, хризопраз, лунен камък, диамант, берил, тюркоаз, хелиодор, лазурит. Неутрална комбинация е с мъхов ахат и сердолик.

Как да се грижите за камъка

Ценителите и любителите на скъпоценните камъни съхраняват бижута си с моокаит в кутии, на които вътрешната страна е покрита с мека тъкан. Камъкът трябва да се пази от висока температура, открит огън и повишена влажност. Периодично го измивайте в сапунена вода и след това го подсушавайте добре.

Вижте камъните в нашия Е-магазин

Още по темата:

Заредени камъни и кристали

Чакри

Целебната сила на камъните. Лечение с кристали

Почистване, активиране и грижи за камъните

Минерални еликсири – лечебни водни настойки с камъни

Нумерология на камъните

Камъни и кристали

Свързани публикации

Оргонити
Литотерапия (Лечение с камъни)

Оргонити

Оргонити – енергийни усилватели на вибрациите, създадени за изцеление чрез

Прочетете още