Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Мазните храни водят до пристрастяване

Мазните храни като сланина, тлъсти меса, торти, пасти и други храни с високо съдържание на мазнини могат да предизвикат пристрастяване, според американски специалисти.

Учените провели експеримент върху лабораторни гризачи. Плъховете били разделени на три групи. Животните от първата група били хранени нормално. Втората група, два часа на ден се хранила с мазна храна. Третата група гризачи, получавали високо калорична храна без ограничения.

Оказало се, че плъховете от третата група, не само напълнели, но при всички тях настъпили изменения в мозъка. Той започнал да функционира като при прием на наркотик. След време, специалистите установили, че мозъкът “привикнал” към мазните храни и престанал да се насища от предишното количество, което довело до още по-голяма консумация на мазни продукти и съответно увеличаване на теглото.

В резултат на пристрастяване към храната, при плъховете от третата група зависимостта станала толкова силна, че им било трудно да се откъснат от храната. Според изследователите, съвсем ясно е, че мазната храна причинява същата реакция и при хората, като наркотик.

Фактите говорят сами за себе и затова висококалоричните храни трябва да се използват много внимателно, препоръчват специалистите.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации