Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Лопен (Mullein)

Наименование: Лопен (Mullein)
Ботанически имена: Verbascum thapsus; Verbascum densiflorum
Семейство Живеничеви (Scrophulariaceae)

Противопоказания!

Няма публикувани.

История

Латинското название, както се смята, произхожда от думата “брада”, вероятно, заради мъхестите му листа. Високите стъбла на растението някога били изгаряни като свещи в погребалните шествия.

Меките, финни власинки на листата правели великолепен прахан. Диоскорид използвал билката при ужилвания от скорпион, очни оплаквания, зъбобол, възпаление на сливиците и кашлица. Също така и като тоник за такива заболявания като туберкулозата.

ЛопенЕкстракционното масло, направено от цветовете, в много части на Европа било помощник за най-различни заболявания като хемороиди и ушни инфекции.

Подобно на много други билки, лопенът се смятало, че има мистични и лечебни свойства; и дори Джерард, билкар от 16-ти век, също говорел и за двете. Това скромно растение привлякло повече от тридесет популярни наименования за себе си.

Индианците правели сироп от листата за успокояване и облекчаване на кашлица. Лопеновият чай се използвал и за облекчаване на болка, особено артритна, както и за други болезнени състояния.

Някои нагрявали листата и ги използвали като лапа за лечение на ревматични болки, а Чероките лекували подути лимфни възли, чрез налагане на попарени листа.

Основни действия
• адстрингентно
• противовъзпалително
• успокояващ дразненето
• отхрачващо
• лекува рани
• леко диуретично
• седативно

Ключови компоненти
• слузно вещество (3%)
• тритерпен сапонини (главно verbascosaponine)
• етерично масло
• флавоноиди (включително рутин, диосмин, кверцетин, хесперидин, апигенин)
• горчиви гликозиди (включително аукубин)
• танини

Лечебни части
Цветове, листа, семена

Използвани лечебни средства

(а) Цветове

Тинктури се използват за хронична, суха кашлица и възпаления в гърлото.

Гаргари с отвара се прилагат при възпалено гърло.

Сиропи се вземат при хронична, трудна кашлица.

Екстракционното масло се прави чрез студена настойка и се използва под формата на капки за болки в ушите, ако тъпанчето не е перфорирано.

Мехлемите се правят от екстракционно масло и се използват за лечение на рани, хемороиди, екзема и възпаление на клепачите.

Лопен(б) Листа

Силни настойки от листа на лопен се използват за хронична кашлица, възпалено гърло и тъй като те стимулират изпотяването, са полезни при лечение на трескави състояния.

Тинктурите са полезни при хронични дихателни заболявания, когато се комбинират с такива стимулиращи отхрачването билки като черничева кора, корени на иглика, оман, сладка виолетка, анасон или мащерка.

Те са добри средства за кашлица, при която трябва да се отделя слузта.

Традиционна употреба

Растението е с високо съдържание на слузно вещество, което покрива и успокоява възпалените лигавици, а това го прави особено ценно средство при лечение на възпалено гърло и други възпалителни състояния.

То има също така дълга и доказана история като ценно средство при кашлица и задръствания, и е специфично лечение за трахеит и бронхит – поради което понякога го наричат медуница. На другия край, то може да премахне болката и сърбежа от хемороидите.

Вътрешната употреба може да помогне за лечение на язви и диария. Семената понякога се използват като леко успокоително.

Настойките от листа и цветове се използват за намаляване на слузта и за стимулиране отделянето на храчки. Билката се съчетава добре с други билки за вътрешно и локално приложение.

Лапите и компресите с настойки от билката са добро средство за лечение на рани и често се използват при ожулвания на кожата, изгаряния, ухапвания от насекоми, за оздравяване и предотвратяване на инфекция.

В Германия, цветовете се накисват в зехтин, от това се получава нелетливо масло, използвано за лечение на инфекции в ухото и хемороиди.

Клинично изследвани полезни действия:

• Астма
• Бронхит
• Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
• Настинка / болки в гърлото
• Кашлица
• Ушни инфекции

Как да се приема?

Чай от лопен се прави, като се накисват 1-2 супени лъжици (5-10 грама) изсушени листа и цветове в 1 чаша (250 мл) вряла вода за 10 до 15 минути. Чаят може да се пие 3-4 пъти на ден.

За тинктура, 1/4-3/4 чаена лъжичка, (1-4 мл) се взема 3-4 пъти на ден.

Като сушен продукт, 1/2-3/4 чаена лъжичка ,(3-4 грама) се вземат три пъти на ден.

Лопенът понякога се комбинира с други успокояващи или отхрачващи билки, когато се използва за лечение на кашлица и бронхиално раздразнение.

За ушни инфекции, някои лекари прилагат маслен екстракт директно в ухото. Ако тъпанчето е разкъсано, нищо не трябва да се поставя директно в ухото. Ето защо, винаги трябва да се обръщате към квалифициран специалист, ако решите да поставяте масло от лопен в ухото.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за самолечение

Лечение на бронхит без антибиотици

Упорита кашлица

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Здравословно хранене

Витамин F. Опорна точка

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още