Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Лечение с Лапи

Лапи

Лапите имат много подобно на компресите действие, но включват използването на цялата билка, а не течен екстракт, директно върху засегнатата област. Лапите се използват, за да се намалят нервни или мускулни болки, за навяхвания или счупени кости, както и за изтегляне на гной от инфектирани рани, язви или циреи. Те също са ефективни при изтеглянето на чужди обекти от тялото като трески, стъкла …

В миналото, лапите са били любимо домашно лечебно средство и често включвали използването на хляб или пюре от картофи като носеща смес за билковите запарки или масла. Подобно на компресите, топлите лапи могат да бъдат използвани за отоци, навяхвания или за изтегляне на гной или трески, но студените смеси или лапи също могат да бъдат полезни, както е в случая с корена на черния оман, прилаган при варикозни язви.

Смлените на прах билки също могат да бъдат използвани за лапи. Прахът се смесва с малко топла вода за получаване на смес като паста и след това се разстила директно върху засегнатата област или на марля. При прилагането на лапи директно върху кожата, кожата трябва предварително да бъде намазана с малко растително масло, за да не се получи залепване. Когато се използва гореща лапа, тя трябва да бъде подновявана, веднага щом се охлади.

Някои примери за лапи са следните:

Усойчето (Selfheal) облекчава навяхвания и фрактури.

Жълтият кантарион (St. John’s Wort) облекчава нервни или мускулни болки.

Хлъзгавият бряст (Slippery elm), смлян на прах и смесен с невен, изтегля циреи и инфектирани рани (както прави тинктурата от тези билки плюс тинктурата от смирна).

Подготовка

Лапа

Кипнете достатъчно количество билки за покриване на засегнатия участък в продължение на 2 минути. Изсипете в тензух и изстискайте цялата излишна течност. Внимателно намажете малко растително масло върху мястото и сложете билките, толкова горещи, колкото е възможно да изтърпите. Превържете мястото с марля или памучно парче плат.

Оставете в продължение на три часа и повторете, ако е необходимо. По-прост метод, от намокрения хляб или картофи в билкова запарка, например, е като билките се навлажнят в тенджера с много малко вода, прецедят, разстелят върху марля и наложат върху засегнатия район. Лапата може да се придържа към мястото с хлабав бинт.

РЕЦЕПТИ

Лапа с Градински чай и оцет

Смачкайте цели пресни листа от градински чай като ги разточите с точилка, но без да ги наранявате или разкъсвате. Поставете листата в тиган и само ги покрийте с оцет. Варете на много тих огън в продължение на 5 минути. Оцетът не трябва да ври, но трябва да има пара, така че листата на градинския чай да омекнат и да се обезцветят. След 5 минути, отстранете листата и ги сложете в марлята (парче плат). Работете бързо, но внимателно, тъй като листата на градинския чай ще бъдат много горещи.

Сгънете марлята като пакет, който ще покрие само засегнатата площ. Използвайте лапата толкова гореща, колкото можете да понесете и покрийте с кърпа, за да задържите топлината. Оставете за 1 час, или докато отока спадне. Лапите с градински чай и оцет са традиционни за лечение на контузии или навяхвания. Оцетът изважда натъртванията на повърхността, охлажда и намалява отоците. Когато се използват заедно, те са ненадминати за облекчаване на навяхванията.

Лапа с Оцет и дебела кафява амбалажна хартия

Сложете пет или шест листа твърда кафява хартия в тенджера и покрийте с оцет от градински чай. Сложете капака на тенджерата и варете на много тих огън за няколко минути. Времето ще зависи от вида на използваната хартия. Тя трябва да се размекне и да поеме част от оцета, без да се разрушава или разпада. Извадете хартията и обвийте около засегнатата част. Приложете горещо, колкото е възможно и направете няколко слоя. Покрийте с найлон и превържете мястото. Оставете за 4 часа и го правете два пъти на ден, докато подуването и натъртването спаднат.

Това е ефикасно лечебно средство, заложено в детските рими “Джак и Джил” (Джак “отиде до леглото, за да оздравее главата му с оцет и кафява хартия”). Тази лапа е много полезна и подсилваща за натъртвания и отоци. Оцетът също може да се разрежда с топла вода и да се използва като компрес за навяхвания и контузии. Разреден със студена вода или лед, той е добър компрес при температура, подути стави или главоболия с горещо напрежение.

Лапа с оцет при оток и висока температура

Смесете 1 част ябълков оцет с 10 части студена вода. Намокрете в разтвора кърпата, която ще използвате за компреса, изстискайте и наложете върху подутото място. Когато кърпата изсъхне, отново намокрете, ориентировъчно през 1 час. Правете компресите, докато отока спадне.

Лапа с глина

До 1 килограм (в зависимост от областта, която да ще бъде покривана) чиста, зелена, лечебна кал

Дестилирана вода

Смесете глината с достатъчно вода, за да се получи гъста паста. Разстелете с лъжица върху центъра на парче плат, в зоната, която съответства на засегнатата област от кожата. Поставете глината директно върху мястото, притиснете към тялото, така че да се придържа. Покрийте със суха кърпа и оставете, докато глината се отдръпне от тялото. Това показва, че лечението е завършило.

Лапа с черен оман (Comfrey) или живовляк (Plantain)

Пресни листа от черен оман или живовляк

Дестилирана вода

Блиндирайте листата и водата с блендер или хаванче, докато не се получи клей. Поставете върху марлен тампон и сложете върху засегнатата област. Покрийте с превръзка, за да се придържа към мястото.

Малко зехтин, приложен първоначално в мястото, ще предпази лапата от залепване към раната и кожата от каквото и да е реакция, която може да възникне вследствие чувствителност към растението. И двете билки могат да се използват при дълбоки порязвания, охлузвания, ужилвания и изгаряния, както и за изтегляне на чужди обекти от тялото, като трески или стъкла. Правилното използване в крайна сметка ще доведе до възстановяване на кожата.

Лапа с Лук

3 големи пресни, органични лука

Дестилирана вода

Срежете лука на тънко и леко го задушете в малко дестилирана вода до прозрачност. Сгънете марлята с половината от приготвената смес, така че готовата лапа да е около 22Х22 см. Наложете върху гръдния кош, толкова гореща, колкото можете да изтърпите и веднага покрийте с кърпа, за да задържите топлината. Започнете подготовката на другата лапа с другата половина от лука. Когато първата лапа изстине, веднага я заменете с втората.

След лечението, леко подсушете гърдите и легнете в леглото да си почивате. Тази лапа се използва в случаи на дълбока белодробна конгестия и бронхиално възпаление. Това ще доведе до облекчаване на дразнещото и сухо гърло, което ви боли прекалено много, за да се изкашляте. Може също да се прилага върху ухото и лимфните възли за лечение на болки в ухото, само направете лапата по-малка.

Рецепта за изчистване на цирей (фурункул), карбункул

Още по темата

Книги на Walter Last за изчистване на организма

Лечение с камъни

Направете си тест

Витамини и минерали

Заболявания

Натурални терапии

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Хранене на органите

Лечебни картинки

Свързани публикации