Количка

Л-карнитинът подобрява качеството на спермата и помага срещу безплодието

Безплодие при мъжете

В организма на здравите хора се произвежда достатъчно количество L-карнитин. За мъжете, които имат затруднения с фертилността (страдащи от безплодие), допълнителния Л-карнитин запълва недостига на това вещество.

Доколкото си спомням от курса ми на обучение в медицинското училище, около една трета от случаите на неспособност за зачеване се дължат на проблеми на мъжете, една трета на проблеми на жените и една трета на общи проблеми.

Ако това е така, това означава, че две трети от случаите на безплодие, са свързани с безплодие при мъжете, този процент е много по-висок, отколкото повечето хора мислят. Моят опит показва, че по-скоро хората смятат безплодието за проблем на жените, отколкото на мъжете.

Проблемът с мъжката плодовитост е по няколко причини: малък брой сперматозоиди и голям брой анормални сперматозоиди, които нямат добра подвижност (астеноспермия). Има известни доказателства, че хранителните добавки могат да помогнат за подобряване на ситуацията с безплодието при мъжете, премахвайки една или повече причини.

Резултатите от изследвания в Китай, публикувани в Националното списание по андрология, потвърждават влиянието на Л-карнитина при мъже с астеноспермия. Половината от мъжете в това изследване получавали по 2 грама Л-карнитин всеки ден заедно с витамин Е, а другата половина приемала само витамин Е.

Изследването продължило три месеца. При тези, които приемали Л-карнитин, броят на подвижните сперматозоиди се увеличил с около 29% до 45%. Може би по-показателно е, че броят на настъпилите бременности в тази група бил около 31%, в сравнение с 3,8% в групата, приемаща само витамин Е. Това не е единственото изследване, което доказва, че Л-карнитинът има потенциал за подобряване подвижността на сперматозоидите.

Друго изследване (списание Andrologia, май-юни), установява, че 3 грама Л-карнитин на ден увеличил процента на сперматозоидите с нормална подвижност. Други хранителни вещества, които са изследвани и признати като обещаващи в борбата срещу мъжкия стерилитет са витамин С и цинк.

Доказано, че витамин С може да помогне срещу слепването на сперматозоидите, а също и да увеличи процента на нормалните сперматозоиди. При това е необходимо да се взема до 500 мг два пъти дневно. Резултатите от това изследване бяха публикувани през май в списанието на Американската медицинска асоциация.

В изследване, публикувано през февруари 2008 г. в списанието “Медицинска теория и практика”, беше показано, че добавянето на цинк помага при астеноспермия. Друг съвет, който може да помогне на мъжете в тази ситуация, е да не носят тясно долно бельо. Производството на сперматозоиди обикновено се увеличава при по-ниски температури (това е и причината тестисите да се намират в скротума извън тялото).

Също така мъжете, страдащи от безплодие, трябва да избягват продължителните горещи вани. Д-р Джон Бриф – лекар и изследовател от Лондон, занимаващ се с въпросите на храненето и природната медицина.

Неговият сайт е www.drbriffa.com

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации