Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Компютърна томография и рак

Аз нееднократно съм предупреждавал читателите за опасностите, свързани с радиацията. Доклад в списанието на Канадската Медицинска Асоциация дава още едно доказателство, че лекарите трябва винаги да оценяват плюсовете и минусите преди да подложат пациентите си на ниско йонизиращо лъчение за поставяне на диагноза.

И да разгледат възможността за поставяне на диагноза без радиационни процедури. Изследователи от Университетския Здравен Център “Макгил” и Еврейската Болница в Монреал разгледали данните на 82 861 пациенти. Тези пациенти получили ниско йонизиращо лъчение за CT ангиография и ядрено сканиране един или повече пъти.

Изследователите открили 12 020 случаи на рак в тази група и заключили, че вече има все повече доказателства, че ниската доза йонизираща радиация е свързана с повишен риск от рак. Изследването показало също, че има по-голям шанс да бъдете подложени на тези процедури от лекар кардиолог, отколкото от семеен лекар.

Те също така предлагат нещо, което съм подчертавал в продължение на години, че всеки трябва да има радиационна карта, за да се следи и контролира излагането на йонизиращи лъчения през целия живот. Добро здраве, д-р Гифорд Джоунс

Още по темата

Как да се предпазим при екологични замърсявания и от радиацията?

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Упражнения

Свързани публикации