Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Ярката светлина пречи на бързото заспиване

Ярката светлина от монитори и телевизори пречи на нормалното заспиване, съобщават американски учени. Учените провели изследване, което установило, че светлината от телевизора и монитора заблуждава човешкото съзнание. Проблемът е в това, поясняват експертите, че при ярка светлина биологичния часовник на човека спира изработката на хормона на съня – мелатонин.

В резултат на което се нарушават процесите, предшестващи заспиването вечер, когато навън започва да се стъмва. Увлечението с гледане на телевизия или работа на компютър през нощта, нарушава функцията на съня. Това се случва, тъй като организма реагира към ярката светлина на екрана, която мозъкът възприема като дневна, спирайки производството на мелатонин и повишавайки работоспособността.

Изследователите смятат, че стоенето много време зад компютъра или гледането на телевизия през нощта може да предизвика нарушения в съня и влошаване на тонуса. Специалистите съветват по-малко време да прекарвате зад монитора и телевизора вечер и да отдадете предпочитание на книгите и общуването с приятели.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации