Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Колбасите и кренвиршите повишават риска от сърдечни заболявания и диабет

Различните преработени месни продукти като салами, кренвирши, шунка, наденица, отдавна не се почитат от диетолозите. Неотдавна обаче, изследователи успели да докажат, че тези продукти също така повишават риска от заболявания на сърдечно – съдовата система и диабет.

Учени от Харвардския университет, провели изследване, в което проучили и анализирали 1600 научноизследователски труда за въздействието на преработените месни продукти в организма. Оказало се, че приема на 50 грама преработени месни продукти на ден увеличава риска от диабет с 19% и риска от сърдечни проблеми с 42%.

Подобна връзка не се наблюдава при хора, които използват непреработено червено месо. На този етап учените не могат да отговорят с точност, кои точно компоненти на преработените меса увеличават риска от тези заболявания. Обаче, в преработените месни продукти, са открити 5 пъти повече натрий и 50% повече нитрати консерванти.

За да намалите риска от сърдечни заболявания и диабет не се препоръчва да ядете храни от преработено месо повече от веднъж в седмицата, съветват експертите.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации