Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Кока-кола и Пепси причиняват рак?

Използваният в безалкохолните напитки Кока-кола и Пепси хранителен оцветител може да предизвика рак, затова трябва да бъде забранен. С такъв призив към производствените гиганти и обществеността се обърна влиятелно лоби. Опасенията на това лоби са за изкуствения оцветител, който придава на тези напитки характерния кафяв цвят.

Според изследователите, той може да доведе до хиляди случаи на рак. “Използваният в Кока-кола и Пепси, а също и в други хранителни продукти, карамелен хранителен оцветител съдържа две химични вещества, които причиняват рак, затова трябва да бъдат забранени” – заявяват специалисти от Центъра за използване достиженията на науката в интерес на обществото (CSPI), влиятелно лоби във Вашингтон.

Специалистите сравнили този изкуствен оцветител с карамела, който може при желание всеки да направи у дома си. И ако на нас ни е нужно просто да разтопим захар в някакъв съд, то вредния оцветител за Кока-кола и Пепси се прави чрез взаимодействие на захар с амоняк и сулфити под високо налягане и температура. “В резултат на това въздействие, химичните реакции водят до появата на две вещества, известни като 2-MI и 4-MI, които водят до рак на белите дробове, черния дроб и щитовидната жлеза, а също и левкемия, както бе доказано в правителствени изследвания” – се казва в изявлението на CSPI.

Националната токсикологична програма на Америка наскоро излезе със заключението, че 2-MI и 4-MI са канцерогенни за животните и следователно представляват сериозен риск и за хората. Изследователи от Университета на Калифорния в Дейвис открили значителни нива на 4-MI в пет популярни марки кола.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Упражнения

Свързани публикации