Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Как ругатните влияят върху здравето!

Учените доказаха, че ругатните влияят негативно върху здравето!

Британски психолози разобличиха теорията за “изпускане на парата”, която доминира вече много десетилетия. Оказва се, че заради ругатните нивото на стрес в човешкото тяло само се увеличава. Хората с дълго натрупвани негативни емоции в себе си, като правило, им се препоръчва да изпускат парата.

Например, ругай и псувай, за да свалиш стреса, който представлява значителен риск за здравето. Но, учени от Училището по експериментална психология при Университета в Бристол- открили, че този метод за релаксация има обратен резултат. Те провели експеримент, в който помолили група доброволци, да четат от лист различни думи.

В първия случай, хората трябвало да казват и слушат псувни, във втория да казват и произнасят техни литературни и пристойни аналози (евфемизми), а в третия- най-обикновени, неутрални по значение думи. През цялото време, учените внимателно наблюдавали електрическата активност на мозъка на участниците, с което оценявали нивото на стреса в организма.

Оказало се, че той се повишавал до максимум точно в момента, в който хората трябвало да кажат и да слушат псувня. Така че “изпускане на парата” с помощта на ругатня е все едно да гасиш огън с бензин. Учените обясняват тази особеност с факта, че на подсъзнателно ниво псувнята се възприема от хората като табуиран образ. И произнасянето на думи, които не следва да излизат от устата на възпитан човек, вече повишава нивото на стрес.

Ако обаче, поради някакви неприятни събития човек е много изнервен, то ругатните влияят негативно върху здравето му и само влошават неговото емоционално състояние. Но, очевидно британските експерти са изучавали психологията на възпитани хора. В същото време, има достатъчно хора, за които псувните отдавна са езикова норма. И без обидни думи, тези хора просто не могат ясно да изразяват своите мисли. Очевидно, те могат да изпускат парата по този начин.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Камъни и кристали

Свързани публикации