Как да се предпазим от мозъчен инсулт?

Бъдете оптимисти, мислете позитивно и по този начин значително ще намалите риска от мозъчен инсулт! Това е заключението, направено от изследователи на университета в Мичиган. Учените наблюдавали шест хиляди души над 50-годишна възраст в продължение на две години. Преди това никой от наблюдаваните не е имал инсулт. По време на двугодишния период, жертва на мозъчен кръвоизлив станали 88 души, в някои случаи това довело до смърт на пациента. Учените умишлено не взели под внимание мини – инсултите.

Оказало се, че с най-малък риск от инсулт били хората, чието настроение е положително. Оптимистите боледували по-рядко, защото най-добре се грижели за себе си. Освен това, само по себе си позитивното отношение има пряк биологичен ефект, смятат учените. По-рано, науката откри връзка между оптимизма и намаляване на риска от сърдечно – съдови заболявания, като инфаркта.

Сега вече е установена и положителната роля на позитивното мислене за намаляване на риска от мозъчен инсулт. “На първо място, оптимистите очакват само добър живот и затова предприемат конкретни мерки за укрепване на своето здраве – смята авторът на изследването д-р Ерик Ким – На второ място, ние смятаме, че позитивното мислене по някакъв начин укрепва имунната система.”

Науката вече знае, че хората оптимисти по-бързо се възстановяват от инсулта, а сега виждаме, че също са и по-малко застрашени от инсулт. По принцип, почти всеки лекар би се съгласил, че позитивните пациенти имат по-добър шанс за бързо възстановяване. Настроението влияе директно върху способността на организма да се бори с болестта.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Упражнения

Свързани публикации