Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Интервю с Walter Last

Walter LastИнтервю с Walter Last

Уважаеми Уолтър Ласт, от няколко години вие сте известен в България със своите книги и огромното количество препоръки за лечение на заболявания. Убедени сме, че сте променили мисленето на много хора за това, как да бъдат здрави. Влезли сте трайно в сърцата на онези, които наистина са постигнали успех в лечението на своето заболяване.

1. Разкажете ни нещо повече за себе си?

Още в първите години на моя професионален живот бях неудовлетворен от начина на провеждане на научните и медицински изследвания. Всъщност без знания, което е погрешно. Осъзнах това едва след моята емиграция от Германия в Нова Зеландия и изучаването там на естествените начини за живот и лечение.

Започнах да експериментирам с лечения върху себе си за преодоляване на някои наследствени и придобити здравословни проблеми. По това време имаше изключително малко достъпна информация. Аз се базирах преди всичко на методите за Натурални Лечения, до които е достигнато в края на 19 век. Освен движение на открито, включително градинарство, основен метод за моето лечение, а по-късно и за други, бе диетата, която се състоеше преди всичко от прясна и сурова храна.

Започнах също и да експериментирам с натурални лечебни методи и така постепенно разработих система, която беше ефективна за лечение. Без потребност от експерти или скъпи средства, или процедури. Но, много хора не вярват на своите собствени възможности и искат експерт да им каже какво точно трябва да направят и какво да приемат.

Аз разбрах, че това не работи добре или е само временно, защото естествената основа, здравословния начин на живот, не е развита. Тогава същия или друг здравословен проблем рано или късно ще се появят отново.

2. Толкова много грижа и любов към хората се усеща във всичко, което пишете. Как в съвременния комерсиален свят успяхте да запазите “себе си”?

Аз не успях “да запазя себе си” в съвременния комерсиален свят. Когато емигрирах в Нова Зеландия реших да се оттегля от комерсиалния свят и да не работя за пари (“да правя пари”), а по-скоро да правя това, което ме интересуваше. Да приемам каквото и да е възнаграждение, което ми се предлагаше. Такъв начин на живот имат всъщност творците.

Моят основен интерес беше лечението на себе си и другите. Разбиране целите на живота и какво кара вселената да тупти и след това да споделя мислите и резултатите си в писмен вид. По този начин аз бях и все още съм в значителна степен разведен с комерсиалния свят. Успях да направя това, живеейки просто и независимо, доколкото е възможно.

3. България е бивша комунистическа страна и много информация беше прикривана, нямахме голям избор. Днес, вече сме в другата крайност, толкова много информация, че неподготвения потребител се обърква, трудно се ориентира. Като добавим и рекламата, с която е затрупван ежедневно, българинът наистина е много объркан. Какво бихте посъветвали един човек, който не е достатъчно запознат, но търси информация?

Приемете начин на живот, който е възможно най-естествен, а по отношение на храната се доближете до храната на фермера и селянина от миналите столетия. Когато се съмнявате, просто попитайте себе си, кои от няколкото възможности са най-естествените. В интернет и в книгите търсете информация за естествените лечения и начин на живот, за принципите на Натуралните лечения. Повече, отколкото за прилагането на добавки, лекарства и технически решения.

Питайте възрастните хора, как техните майки и баби са готвели и съхранявали храната? Как са лекували здравословните проблеми в семейството? Намерете книги или други писания за традиционните лечебни методи, четете работите на Петър Дънов в www.bratstvoto.net

4. Това само проблем за нас българите ли е или като цяло в световен мащаб?

Това е проблем навсякъде по света, където традиционния начин на живот в хармония с природата, е изоставен.

5. Смятате ли, че възпитанието в здравословен начин на живот трябва да започне още в училище?

Не, това би направило ситуацията още по-лоша. В моята статия – “Дали повечето от заболяванията са причинени от Медицинската Система?” аз показвам, че действително повечето от съществуващите днес заболявания са причинени от медицинската система. Те са в резултат на неправилни инструкции, разпространявани от здравните органи. Това са същите хора, които биха решавали какво да се преподава в училище.

На децата ще бъдат казвани същите тези препоръки, които причиняват хроничните заболявания в нашето общество. А също, колко добри и ефективни са лекарствата и колко неефективни и опасни са натуралните лечения. Конвенционалният диетолог само представлява медицинските асоциации и здравните органи, а не това, в което вярват натуралните лечители.

Здравното образование в училище ще бъде добро, само когато цялата система се измени по начина, по който Рудолф Щайнер стартира в неговите Горски Училища и когато натуропатите ще могат да преподават за здравето там. Днес, е по-добре, ако децата следват примера на родителите си и се учат от тях.

6. Вашите препоръки преобръщат наопаки наслояваното с години в мозъците ни мислене, че съвременната медицина е тази, която ни лекува, когато имаме здравословни проблеми. Днес, обаче, все повече хора се убеждават, че всъщност не се лекуват, а просто се поддържат. Във вашата практика сигурно сте се сблъсквали с иронията и на свои колеги, и на пациенти. Как един натуролог и диетолог ще спечели битката с лекарствата и леченията, на които всички толкова са привикнали? Какво бихте казали по този въпрос?

В най- западно ориентираните страни натуропатите и натуралните терапевти са силно ограничени за това, какво могат да говорят и правят. Ако те прекрачат линията, ги заплашват органите по здравеопазване, съдебните органи и могат да завършат в затвора. Това е подобно на отношението към инакомислещите по време на комунизма. В момента, в който даден ефективен натурален метод стане популярен, той веднага е забраняван.

Натуралните лечители се опитват да се защитят, като са тихи, без да си показват носа навън. Затова няма никакви битки между медицинските лечения и натуралните терапии. Защото натуралните терапии са изцяло или напълно потиснати. Има само косвена конфронтация в това, че все повече хора започват да вярват в натуралните терапии и да ги използват. А здравните органи са много притеснени как да ги потискат. Нашата единствена възможност е в това, че ние все още имаме свободен достъп до информация и можем да пишем книги и статии. Но публично няма никакъв дебат между лекарствената медицина и натуралната терапия относно това, кои методи са по-добри.

Но, този конфликт не е между лекарите, практикуващи конвенционалната и натуралната медицина. Много конвенционални лекари биха искали да използват повече натурални методи, но са затруднени от инструкциите за лечение, които те трябва да следват. Това е заради застрахователната защита и за да останат регистрирани лекари, на които правителството заплаща. Вместо това фармацевтичната промишленост заплаща, или казано по друг начин, награждава медицинските експерти, които съветват правителството какво да правят здравните органи.

7. Сигурно много хора се питат защо съвременната медицина не използва натуралните терапии, които съществуват от векове и са доказали ефективността и безвредността си?

Безсмислено е да смятате, че експертът знае повече от вас какво да правите с тялото си. Станете си сам експерт, тогава ще можете да правите свои собствени грешки и да се учите от тях. Именно така аз се научих. Основните принципи на Натуралните лечения са изчистване на тялото с пресни и сурови храни, възстановяване на естествено населяващите стомашно-чревен тракт бактерии, отстраняване на вредните микроби, чиста вода, чист въздух, слънце, движения на открито и задоволителен емоционален живот. Всеки трябва да стане сам специалист в самолечението си.

Ако нямате човек, който да ви помогне – лекар или натуролог във вашата област и имате нужда от определен съвет, то търсете отговорите в интернет. Аз имам голям сайт с информация за натуралните лечения и самолечения на адрес: www.health-science-spirit.com, части от тази информация са преведени и на български език на сайта:www.nanocom-bg.com. Ако вие изчетете всичко това и се опитате да го прилагате, то вие ще успеете да преодолеете болшинството заболявания и здравословни проблеми без съвета на специалисти. Съвсем скоро вие самите ще се можете да учите експертите.

8. Все повече хора започват да се обръщат, именно, към натуралните лечения, но няма специалисти, които да ги направляват и те се страхуват сами да прилагат тези лечения. Какво бихте им казали?

Ние живеем в капиталистическо общество, където повече пари означава повече власт и по-добър статус. Тъй като натуралните терапии са евтини и ефективни, никой не прави “големи пари” от тях. Идеалът е да се създаде система, в която голяма част от хората да купуват скъпи продукти до края на живота си. Фармацевтичната индустрия е постигнала тази цел. Сега, ние живеем в общество, където повечето хора имат едни или други хронични заболявания и купуват скъпо струващи лекарства, за да живеят.

По този начин парите от хронично болното население превърнаха компаниите, производители на лекарства, в такава сила, че ръководствата на здравните органи се превърнаха в тяхна полиция, а медицинската система в търговска мрежа за разпространение.

Пациент, който е излекуван, е загубен за системата клиент и не осигурява бъдещи доходи. Именно затова натуралните терапии са такава смъртна опасност за съществуващия фармацевтично-медицински комплекс. Цялата система би се сгромолясала, ако достатъчно количество хора започнат да се лекуват чрез натурални терапии.

9. Разпространението в епидемични размери на много заболявания, означава само едно- нещо в нашия съвременен свят е сбъркано. Практически днес няма здрави хора, особено сред тези живеещи в големите градове. Кои според вас са основните причини за това?

Основната причина за епидемичното разпространение на хроничните заболявания е в отказа на хората да живеят в хармония с природата, като вместо това се води стресов начин на живот, заобиколен от всякакви химикали. Това е особено очевидно при начина на производство на храни и леченията, освен това замърсени са и водата и въздуха.

Но, най-силно увеличение на хроничните заболявания се наблюдава от 50-60 години на миналия век с широкото разпространение и използване на антибиотиците. Те обичайно се изписват без фунгициди и пробиотици и болшинството хора днес имат лоши микроби в своя стомашно-чревен тракт и така той е превзет от Кандида и други микроби и паразити.

Вместо да се поправи този проблем, на болните се дават все по-силно отровни химикали под формата на лекарства и тяхното положение се влошава повече. Друга главна причина е нашата капиталистическа система, която е много изгодна за медицинско-фармацевтичната система, която произвежда много хронично болни хора, а на натуралните терапии се пречи, защото те не са доходоносни.

10. Вие също сте потребител на храни като всички нас и няма как да не ви попитам за тях. Новите технологии не щадят човешкия организъм. Храната е изключително бедна на полезни вещества, а не всеки може да си набави здравословна храна, не всеки може да смени замърсения град, в който живее. Как да спасява тялото си днешния човек, принуден да живее в такива условия?

Все повече градчета и големи градове имат съботни пазари, където се предлагат плодове, зеленчуци, яйца и т.н на местни производители, тези продукти са по-добри от онези в магазините. Понякога дори се предлагат и органични покълнали храни. Купувайте подходящи семена, от типа на люцерна, леща, китайски фасул, грах, леблебия и вместо да ги готвите можете да ги оставите да покълнат, тогава вие ще имате постоянно прясна храна.

Можете също така да отгледате в кутии (от семена )на прозореца или на балкона трева от троскот, която да добавяте в салати или да си правите сок, ако имате сокоизстисквачка, или да добавяте вода и да го стривате и прецеждате след това. Аз съм писал за това в своята книга “Здравословни храни”. Друга възможност е да се кооперирате с други хора и да си купувате по цени на едро храни с добро качество, а също и такива като спирулина на прах и други здравословни храни.

Също така можете да си намерите и земя за съвместна обработка. Това е необходимо и за движение на открито, особено за хора, живеещи в големите градове. Намерете възможност да ходите боси по трева, работейки в градината или разхождайки се в парка, правете упражнения на чист въздух или на по-слабо замърсени места.

11. Какво е вашето мнение за приемането на витамини и минерали допълнително, под формата на добавки? Днес, това е необходимост или по-скоро рекламен трик на производителите на добавки? Задавам ви този въпрос, защото много хора смятат, че това са “боклуци” и донякъде са прави, тъй като се предлагат много продукти, които са ниско ефективни.

Без съмнение много хора днес развиват дефицити на витамини и полезни минерали. Една от важните причини за това е не естественото и химизирано производство на храни, в които има само следи от витамини и минерали. Също при детоксификацията на многото химикали, които сме поели чрез лекарствата, храната, водата и въздуха, ние имаме нужда от повече витамини и минерали, отколкото ако живеехме в нормални условия.

Също така и стресът изисква повече витамини и минерали. Друга причина е и свръхрастежа на вредни бактерии и гъби в стомашно-чревния тракт, заради широката употреба на антибиотици и други лекарства. Това води до слаба абсорбция и недостиг на тези вещества, които са по-трудни за усвояване. Най-доброто решение в този случай е чревното изчистване, за да се заселят отново полезните лактобактерии в стомашно-чревния тракт и след това да се използват висококачествени храни за доставяне на нужните витамини и минерали.

Те могат да бъдат спирулина на прах, прах от водорасли, лецитин, пшенични или ечемични треви на прах или още по-добре като пресен сок. Концентрираните витаминни и минерални добавки като таблетки могат да са полезни за тези, които все още не са достигнали до ниво на добро здраве. А някои могат да ги приемат и като здравна профилактика.

Но, може да има проблеми и с добавките. Главният проблем с витамините е, че болшинството от тях са синтетични и липсват полезните ко-фактори. А минералните добавки много често са неправилно комбинирани. Като цяло витаминните и минерални добавки е добре да се приемат стрити на прах с храната, за да се създадат по-естествени условия.

Добавките с витамините от група В и витамин С обикновено не създават проблеми. Но мастноразтворимите витамини A, D, E и K могат да бъдат в две различни форми и само една от тях е натурална и полезна. При витамин Е, ако указанието не казва каква е формата на веществото, то това навярно е d, l- формата, която е синтетична. Натуралният витамин Е е в d- (алфа токоферол или смесени токофероли) форма. Натуралният витамин D – е в D3 форма, а синтетичния е D2. Естественият витамин К е в К1 или К2, докато синтетичния е в К3 форма.

Натуралният Витамин А има сис-форма и транс-форма. Синтетичният витамин А винаги е в транс-форма и при високи дози от добавки може да блокира вътрешното използване на сис-формата. По този начин може да доведе до здравословни проблеми свързани със зрението и аномалии с плода при бременност. Нито един от тези проблеми не се появява при използване на натурален витамин А, получен чрез капсули с масло от черен дроб на камбала.

Спирулината е много добро средство за получаване на много витамини и минерали. Особено на витамин К и каротиноиди. Минералните дефицити са най-често на селен, цинк и магнезий. Затова е добре често да ги добавяте, докато здравето ви не е напълно възстановено.

Но, болшинството мулти-минерални добавки съдържат твърде много калций и желязо и недостатъчно селен, цинк и магнезий. За мъжете и жените след менопауза добавките с желязо са обикновено вредни. Ако е необходимо желязо и не консумирате черен дроб и месо, то спирулината е добър източник, можете да добавяте и витамин С към храната, за да подобрите усвояването.

12. Няма как да не ви попитам и за храненето на бебета и малките деца. Повечето бебета са на изкуствено хранене, каква диета за тях бихте препоръчали на майките? И още един много спорен въпрос у нас- кога да се започне с добавянето към храненето на плодови и зеленчукови сокове при бебетата? Препоръчваните от вас пресни сокове от ядливи треви, подходящи ли са бебетата и от каква възраст?

Трябва да се положат всички усилия бебетата да се кърмят, колкото е възможно по-дълго, за предпочитане до 1 година или даже по-дълго. Особено важно е недоносените бебета да получават кърма поне няколко седмици дори ако млякото не е от майката на бебето. Ако кърма не е налична, тогава следващото най-добро е прясно непастьоризирано козе или овче мляко. Ако това не е възможно опитайте с разводнено непастьоризирано краве мляко.

Опитайте да избегнете мляко А1 (от черно-шарена порода крави), което е свързано с алергии и диабети от тип 1; вместо него ползвайте мляко А2. Ако не можете да намерите прясно мляко, използвайте козе пастьоризирано или на прах най-добре в комбинация с добавки като сок от пшенична трева и бадемово мляко. За изкуствено-хранените бебета считам прясно разредения с вода сок от житна трева за много по-добра алтернатива на формулата соево или краве мляко и добра добавка към всяко друго животинско мляко.

Също така може да бъде добавен много рано, ако няма достатъчно кърма. Сокът от пшенична трева може да бъде предпочитан спрямо другите тревни сокове заради сладостта си, но ще бъде добър и ако е смесен със сок от други треви. За най-близко адаптиране към майчиното мляко може да се разтвори с 50-100% вода и 2 супени лъжици студено пресован зехтин (Екстра Върджин) и чаена лъжичка лецитин на литър. След няколко седмици бих започнал да добавям капки от мазнина, масло от черен дроб на треска и суров жълтък (органичен).

Бадемовото мляко е също добра добавка към недостатъчна кърма. Сокове от зеленчуци и не-кисели плодове може бавно да се добавят след около 3 месеца. Въпреки всичко това не са фиксирани правила и може да опитвате какво ще допадне на бебето. Аз не бих добавял пшеница или други глутенови храни през първата година, а след нея – много малко. Първото мляко или коластрата подпомага развитието на имунната система.

Ако същото не е налично от майката, опитайте да закупите коластра като здравословна храна. Ранното срязване на пъпната връв, което сега широко се практикува, лишава бебето от голяма част от нормалното снабдяване с кръв и много бебета развиват анемия, респираторни проблеми и затруднения с обучението. Изложени на най-висок риск са недоносените бебета. За повече информация относно ранното пристягане на връвта посетете www.cordclamping.com Правилният начин е да се изчака, докато връвта спре да пулсира и дотогава бебето се държи ниско. Цезаровото сечение трябва да се разглежда само като последен вариант.

Обикновено бебето получава бактерии за здравословна чревна флора по време на преминаването през родилния канал и след това с кърмата. Ако има съмнения майката да има кандида или след цезарово сечение и най-вече при последващо изкуствено хранене, на бебето трябва да се дава асортимент от нормалните лактобактерии чрез добавки. Също така двойно по-висока е смъртността на бебета при изборните цезарови сечения, отколкото при естествените раждания.

13. Какво е вашето мнение относно соевите храни? Днес, те са все повече разпространени и като диетична храна също, а също и като храна за бебета.

По традиция в азиатските страни соеви храни не се използват, толкова колкото на запад.  Вместо това соята е била по традиция ферментирала и по такъв начин полезна за здравето. Има много анти-нутриенти в соевите продукти, особено инхибитори за протеин – асимилиращи ензими, фитати, които се свързват с полезните минерали. Те ги правят недостъпни за усвояване и превръщат във вещества, които слепват или съсирват кръвта.

Предлаганото в търговската мрежа соево мляко е или силно нагрявано, за да се извлече соевия протеинов екстракт с видоизменени протеини, или е направено от цели соеви зърна и те са пълни с тези анти-хранителни вещества. И двата вида не са добри. Все повече и повече се използват и генетично изменени зърна, които са с неизвестни последствия.

За да си направите соево мляко по по-здравословен начин, вижте: “Здравословни храни”. Някои препоръчвани традиционно ферментирали изделия от соя са различните видове мисо (Miso), някои от типа на Tamari sauce и Natto. Тофу (Tofu) – не е обичайно ферментирала соя, но не е чак толкова вреден, както обикновените изделия от соя. Рядкото му използване би трябвало да е безопасно.

14. Вашите препоръки за изчистване на организма с различни средства допускат ли изчистване и с други такива, например- енергиен масаж? Появиха се в България методи за детоксикация с енергиен масаж, какво е вашето мнение? Може ли един човек да възстанови здравето си само с такава намеса?

Натуралните лечения и Натуралната медицина имат дълга традиция за детоксификация на организма с периоди на гладуване и изчистване. Гладуването е период на ограничено потребление на храна, изчистването е отделяне на ненужните натрупвания в организма като резултат от гладуването или чрез специални процедури.

Комбинацията от гладуване и изчистване е добър и ефективен метод за лечение. Това помага за преодоляване на хронични заболявания и подмладяване на стареещо тяло. Това също така гарантира дълго здраве и намалява риска от заболявания по-късно в живота. За някои видове гладуване и методи на изчистване вижте www.health-science-spirit.com/HF1-3.html и www.health-science-spirit.com/basiccleanse.html.

Методите за енергиен масаж и други методи за детоксификация ще бъдат полезни, но аз не бих разчитал само на тях. В миналото столетие изчистването е било най-важния естествен метод на лечение. Състоял се преди всичко от изхвърляне от тялото на натрупаните ненужни отпадъци на метаболизма. Днес това все повече и повече включва премахване на поетите химикали. Но, сега аз оценявам чревното изчистване със свързаната антимикробна терапия като най-важен основен метод за лечение. Отделянето на отпадъците и токсините е също необходимо, но аз го поставям на второ място.

15. У нас тютюнопушенето е голям проблем, възрастовата граница на пушачите е много ниска, броят на пушачите е огромен. Може да се каже, че всеки втори българин е пушач. Много трудно се постига отказване с воля, за много хора това е просто невъзможно. Какво вие бихте препоръчали?

Пушенето, както и всяка друга пристрастеност, е свързана с отделяне на мозъчния химикал допамин. Допаминът се отделя, когато ние се чувстваме стимулирани. Тази стимулация може да бъде провокирана от никотин, кофеин, алкохол, лекарства, силна музика, оргазми или рисковани дейности. Това ни кара да се чувстваме по-живи.

Хора, които са хронично стресирани, както от информационно претоварване, проблеми в работата, проблеми в отношенията. Така и от Кандида, алергии, бедно хранене, шумово и електромагнитно замърсяване и т.н. имат слаби надбъбречни жлези и се нуждаят от силен стимулант, за да се почувстват живи. Тялото привиква към често използвани стимуланти и когато тези стимуланти не се използват повече, ние изпадаме в период на летаргия и безжизненост. При опит да се откажат от определено пристрастяване много хора избягват тези чувства, като се пристрастяват към друго нещо.

Основното изискване към отказване на тютюнопушенето е силното желание да го направите. В зависимост от степента на пристрастяване има няколко възможности. Често пушенето се извършва в определена ситуация или на работа, или при пиене на алкохол и тези ситуации трябва да се избягват. Например, оттеглете се някъде при начало на дълги празници и след това отидете на къмпинг или намерете нещо друго интересно занимание за вас.

Освен това, помага много и предварителното постепенно намаляване на цигарите например с 10 % на всеки 2 седмици или 5 % на седмица. Това изисква силна дисциплина, да осигурите изпушването само на полагащите ви се цигари за деня. Други полезни мерки са вземането на В-витамини, особено ниацинамид ( преди всичко никотинамид до 3 x 500 мг), чревно изчистване, високо потребление на течности, силна емоционална подкрепа, особено от партньора ви, дълги периоди на прегръщане или Karezza и медитация.

16. Друг голям проблем на нацията ни е и напълняването, трудно можеш да устоиш на изкушението в магазина. Подобно на тютюнопушенето, за което ви попитах, и тук волята да се откажеш не винаги е достатъчна. Има ли по-лесен начин?

Съвременната епидемия от напълняване започна през 80-те години на миналия век, когато здравните органи на САЩ започнаха кампания срещу мазнините и заместването им със зърнени храни. Това доведе до високо потребление на хляб, зърнени закуски и подсладители. А те лесно се превръщат в мазнини за съхранение в тялото. Тази тенденция подпомогна хората, имащи вредни микроби в червата си.

Тази тенденция повиши броя на хората с тегло под нормите или тегло над нормите. В следствие на това Диабет от 2 Тип стана епидемия след 1980 година. Зърното и подсладителите стимулират апетита и водят до преяждане. Докато след прием на мазна храна жаждата за хранене е след много дълго време. Също така диетата, съдържаща много белтъчини ни помага да не чувстваме глад.

Най-добрата закуска за тези, които имат загуба на тегло, е основана на бобови, от типа на супа от леща, грах или леблебия. Друга стратегия е да се пие известно време преди голямо хранене чаша с вода или с 1 ч.л. спирулина или псилиум шушулки (psyllium hulls), смесени с нея.

Диетата за отслабване е основана на зеленчуци, особено зелени, и е по-добра, отколкото диетата, базирана на плодове. Много полезен, обаче, е сок от лимони или ябълков оцет преди или по време на хранене. Витаминни и минерални добавки или диета, съдържаща тези хранителни вещества. Също така рибено масло и смляно ленено семе, чревно изчистване. А за пушенето, силна емоционална подкрепа от партньора.

17. Каква профилактика бихте препоръчали на всеки човек, който се опитва да запази здравето си, но живее в града и няма достъп до органични храни, храни, отглеждани без химикали? Какво е добре да се прави и какво трябва да се избягва?

Търсете информация относно основите на естествените начини за лечение и начин на живот. Направете усилие да откриете хора, които мислят като вас и са склонни да си разменяте книги, информация и средства. Започнете с коопериране за производство на храна. Изучавайте и практикувайте натурални лечения един на друг (например, масаж, рефлексология…). Направете си градина на комунален принцип. Купувайте си йонизирана вода или добър филтър за пречистване на водата за пиене и за готвене. Правете йога упражнения или други упражнения заедно.

Основните принципи, за да възвърнете и запазите здравето си са: Чревно изчистване, антимикробна терапия, изчистващи периоди със сурови храни един път в годината. Научете се да медитирате, практикувайте позитивно мислене. Очаквайте от вашето тяло да стане здраво и да бъде така занапред и то ще бъде такова. Намерете задоволство и радост в своя живот.

Използвайте преди всичко – пресни зеленчуци и плодове, сурови мазнини и протеини от типа на непастьоризирани сирена, козе или овче кисело мляко, сурово масло. Също суров яйчен жълтък, студено пресован зехтин, смляно ленено семе, рибено масло. Спирулина, бобови, ръжен или пшеничен квасен хляб, покълнали семена, сок от пшенична или ечемична трева. Намалете до минимум предлаганите в мрежата хлебни изделия, зърнените закуски. А също подсладителите, силно обработваните храни и химическите добавки като лекарства от всякакъв вид.

От името на българските читатели ви благодаря за отделеното време и за изключително интересните ви отговори. Желая ви здраве и още много успехи в търсене на истината за човешкото здраве! Благодаря ви!

Свързани публикации