Количка

Хлорираната вода разяжда белия дроб

Съвместно научно изследване на специалисти от Франция и Канада показва, че плуването в хлорираната вода на закритите басейни не е безопасно. Освен факта, че хлорираната вода предизвика дразнене на кожата, това химично съединение, променя структурата на белодробната тъкан, подобно на астмата, въпреки че външни прояви на заболяването при честите посетители на плувни басейни не са открити.

В своя експеримент, учените изследвали 43 канадци на приблизително една и съща възраст (всички доброволци били на около 21 години). Учените взели проба от белодробната тъкан на 23 професионални плувци (биопсията била взета между сезоните), на 10 астматици и на 10 здрави хора. Резултатите от анализите на тестовете за работата на дихателните пътища показали, че белите дробове на плувците, трениращи в закрити басейни, съдържа същия брой имунни клетки, както при пациентите с астма.

Наистина, както бе посочено по-горе, никакви външни признаци на заболяването не били открити от изследователите (симптоми на астма: кашлица, задух, свирене в гърлото и др.) Алфред Бернард, токсиколог от Католическия университет в Лувен, в Брюксел, коментира работата на колегите си: “Това изследване е първото, което показва, че къпането в басейни с вода с високо съдържание на хлор не е безопасно за здравето на белия дроб.”

Но изявлението на друг лекар, пулмолог от Университета в Питсбърг, Сали Венцел, донякъде отрезвило паническото настроение на обществеността. Жената казва, че промяната в белодробната тъкан не гарантира появата на астма. Въпреки това, в крайна сметка с един извод експертите се съгласили. Хлорираната вода в басейна допринася за развитието на алергии. Тя била наблюдавана при 18 от общо 23 плувци.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Камъни и кристали

Свързани публикации