Ако си миете зъбите и езика два пъти на ден, изплаквате устата след хранене и редовно посещавате стоматолога, можете да имате здрави зъби до напреднала възраст. Факт е, че от оралното здраве зависи продължителността на човешкия живот, твърдят английски изследователи.

Учените провели изследване, по време на което наблюдавали няколко хиляди души в продължение на няколко години. Приблизителната възраст на участниците била около 50 години. Специалистите отчели различните рискови фактори, свързани със здравословното състояние, като обърнали внимание и на това, колко време участниците отделяли за орално здраве.

Оказало се, че за периода на експеримента били регистрирани 555 случаи на проблеми със сърдечно-съдовата система сред тестваните. В 170 от случаите изходът бил фатален. Специалистите установили, че хората, които си мият зъбите по-малко от два пъти на ден, със 70% са по-податливи на сърдечно-съдови заболявания.

Изследователите отбелязват, че най-често не спазват устна хигиена мъжете с нисък социален статус. А също и пушачи, мъже и жени със заседнал начин на живот, хипертоници, диабетици и хора, страдащи от затлъстяване. Не забравяйте да чистите зъбите си – това е жизнено важно, подчертават учените.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни