Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Хигиената на устата удължава живота и намалява риска от сърдечни заболявания

Факт е, че от хигиената на устата зависи продължителността на човешкия живот, твърдят английски изследователи. Ако си миете зъбите и езика два пъти на ден, изплаквате устата след хранене и редовно посещавате стоматолога, можете да имате здрави зъби до напреднала възраст.

Учените провели изследване, по време на което наблюдавали няколко хиляди души в продължение на няколко години. Приблизителната възраст на участниците била около 50 години. Специалистите отчели различните рискови фактори, свързани със здравословното състояние, като обърнали внимание и на това, колко време участниците отделяли за орално здраве.

Оказало се, че за периода на експеримента били регистрирани 555 случаи на проблеми със сърдечносъдовата система сред тестваните. В 170 от случаите изходът бил фатален. Специалистите установили, че хората, които си мият зъбите по-малко от два пъти на ден, със 70% са по-податливи на сърдечносъдови заболявания.

Изследователите отбелязват, че най-често не спазват хигиената на устата мъжете с нисък социален статус. А също и пушачи, мъже и жени със заседнал начин на живот, хипертоници, диабетици и хора, страдащи от затлъстяване. Не забравяйте да чистите зъбите си – това е жизнено важно, подчертават учените.

Още по темата

Зъбно – органна връзка

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни

Свързани публикации