Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Глухота заплашва цяло поколение

Цяло поколение от млади хора, слушащи силна музика, е заплашено от глухота и вече страда от звънене и шум в ушите. Тези момчета и момичета рискуват в бъдеще да загубят слуха си, ако не се научат да намаляват силата на звука. Лекарите ги наричат “поколение IPod”. Десетки видове цифрови музикални плейъри се продават в милионни количества по целия свят. Те позволяват на своите собственици да определят ниво на звука, потенциално опасно за слуха им.

Първоначално, това увлечение по силната музика води до появата на характерен звън и шум в ушите. В последствие може да доведе до глухота. Един от най-големите британски специалисти д-р Тони Кей от Ливърпулската болница, в продължение на много години изучава слуховите увреждания. Той казва, че през последните две години броят на младите пациенти с оплаквания от влошаване на слуха драстично се е увеличил.

Повечето тийнейджъри страдат от т. нар. звън в ушите или тинитус. Преди няколко години, по-голямата част от пациентите на д-р Кей с шум в ушите били хора на средна и напреднала възраст. Но днес, това нарушение се подмладява, което не може да не алармира за тревога. За съжаление, не всички тийнейджъри с шум и звънене в ушите търсят навреме помощта на лекарите, а ако този проблем не се реши, той може да доведе до глухота.

“За юношите музикалните плейъри отдавна са станали част от живота им – казва д-р Кей – Но, ако любителите на музиката са невнимателни и редовно увеличават звука до максимум, то това рано или късно може да доведе до пълна загуба на слуха. Също така една голяма опасност са редовните посещения на нощните клубове, където нивото на децибелите зашеметява.

За съжаление, младите хора не разбират, каква вреда си нанасят, когато в шумния градски транспорт увеличават своя IPod докрай. Ако вие можете да чуете звука на музиката от слушалките на човека, намиращ се на три места от вас, то представете си, колко силни звуци проникват в неговата глава”.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Упражнения

Свързани публикации