Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Фурми (Dates)

Наименование: Фурми (Dates)
Ботаническо име: Phoenix dactylifera
Семейство Палмови (Palmae /Arecaceae)

Предупреждения

Тъй като фурмите са с високо съдържание на захари, те трябва да се избягват от диабетиците.

История

Те са наричани основата на живота, напълно основателно. Арабска поговорка гласи, че има толкова много приложения на финиковата палма, колкото са дните в годината, а хората могат лесно да оцелеят само с това дърво.

ФурмиПо време на война, най-лошото нещо, което може един враг да причини на племето, е да унищожи мъжките дървета, като по този начин ще съсипе бъдещата храна.

Според Джерард, фурмите са добри за тези, които плюят кръв или страдат от кърваво течение, за болки в гърлото, слаби бели дробове, слаб далак, слаб черен дроб и спадащо либидо.

Той също заявява, че пепелта от костилките има спояващо качество и се използва за подпухнали очи и клепачи с опадали мигли.

Основни действия
• хранително
• помощник за храносмилането

Ключови компоненти
• захари (50%)
• левкоантоцианидин
• мазно масло (10%)
• пиперидинови производни

Лечебни части
Плодове, семена

Традиционна употреба

В Аюрведическата медицина, фурмите се използват за бронхит, мътна роговица, главоболие, възпалени рани, бъбречни заболявания и стомашни оплаквания. Медът от фурми, направен от алжирски фурми, използва сочни фурми, които се сушат на слънце. Отделената течност (мед от фурми) се използва за лечение на гръдни оплаквания.

ФурмиВ Саудитска Арабия, костилките на плодовете все още се смилат и пекат като заместител на кафето. Те могат да също бъдат счукани и накиснати във вода за няколко дни и да служат за храна на камили, крави и кози. Костилките са толкова хранителни, че животните са по-добре физически на тази храна, отколкото на обичайната пшеница и ечемик.

В целия Близък изток, мъжките палми на фурмите са обработвани почти по същия начин, както в Америка кленовите дървета заради техния сироп. Едно дърво дава 4 или 5 литра сок дневно, в продължение на няколко седмици. Този сладък сок може да се пие за освежаване, като тоник.

Фурмата може да е с високо съдържание на захари, но също така има способността да възстановява здравето на тези, които са слаби, нещо, което обикновената захар не може да направи. Сокът от варени фурми се дава на болните, за да възстановят своята сила и енергия.

Традиционната арабска медицина използва фурмите за намаляване на кашлица, за изчистване на организма, за регулиране на уринирането и подобряване на плодовитостта. Зелените ядки на фурмите се използват на лапи, с които се лекуват генитални язви.

Източник: www.innvista.com

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Фурмите намаляват риска от сърдечносъдови заболявания и пречат на стареенето

100 най-полезни за вашето здраве храни

Тоници за деца, жени и мъже (Електуарии)

Плодови топчета

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации

Кокос (Cocos)
Билколечение

Кокос (Cocos)

Наименование: Кокос (Cocos) Ботаническо наименование: Cocos nucifera Други наименования: Coconut,

Прочетете още