Още резултати

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Енергетичните и безалкохолни напитки унищожават зъбния емайл

Сладките енергетични и безалкохолни напитки влияят негативно върху здравето на зъбите и дори могат да доведат до ерозия на зъбния емайл при децата, съобщават специалисти от Австралийската асоциация на зъболекарите.

Специалистите провели изследване, в което установили, че 68% от учениците имат зъби с признаци за ерозия на емайла. След анализ на хранителния режим на децата, учените установили, че за тази плачевна ситуация, не на последно място, роля играят и безалкохолните и енергийни напитки, които съдържат високо ниво на киселина, която разрушава зъбния емайл.

Медиците са загрижени от получените данни, тъй като ерозията на емайла се разпространява с епидемична скорост. Проблемът е в това, че за разлика от гниенето на зъбите, причинено от бактерии, причината за ерозията на емайла е химично въздействие. Това означава, че дори редовното почистване няма да спаси зъбите от ерозия.

Учените подчертават, че около 80% от децата на възраст от 12 до 17 години редовно пият или сладки газирани напитки, или енергетични, а 10% от тях изпиват най-малко по три на ден. Такава разпространеност и достъпност до напитки с високо съдържание на киселина и захар излага на висок риск здравето на зъбите на децата.

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия – лечение с камъни

Свързани публикации