Колко спорове се водят около напълняването и проблема с наднорменото тегло, а точната рецепта за идеална фигура и до ден днешен не се знае! Но, може би има и друг шанс да я открият?! Научното списание PLOS ONE публикува резултати от изследване, което хвърля светлина върху истинските причини за нашия апетит. 100 мъже и жени взели участие в един интересен експеримент на учените от университета в Бристол.

Предложили им купи, в които имало различно количество супа- големи и малки порции. Изследователите тайно заменили купите на участниците, така че тези, които видели голямата порция, в действителност, изяли малката, и обратното. Веднага след това тези, които изяли малката се чувствали по-гладни от тези, които яли повече. Това, всъщност, е съвсем естествено. Но след 2-3 часа се оказало, че големината на порцията, фактически малко влияе върху чувството на глад!

Хората, които вярвали, че са изяли голяма порция супа, се чувствали по-сити, отколкото тези, които всъщност изяли повече. Оказва се, че организмът ни определя необходимостта от храна, отчитайки това, което е записано в паметта – ако там има запис, че сте яли много храна, тялото ще бъде спокойно, но ако записът е- оскъдна вечеря, ще изисква попълване на запасите.

Това обяснява факта, че пациентите с амнезия могат да ядат три или четири пъти подред, всеки път, чувствайки себе си гладни. Така че, не се хранете пред телевизора, компютъра- с тези интересни занимания, мозъкът ви не може да си спомни, колко и какво е изял!

Източник: PLOS ONE

Още по темата

Книги за изчистване на организма

Билколечение

Рецепти за домашни лечебни средства

Лечебни картинки

Заболявания

Натурални терапии

Хранене на органите

Литотерапия- лечение с камъни